Erik Tomáš to s dôchodkami totálne pobabral

Erik Tomáš Foto: TASR/Michal Svítok

Mnohí dôchodcovia budú mať nižšie dôchodky, stratí sa efekt zásluhovosti aj cielenia na tých, ktorí to najviac potrebujú. Štátnu pokladnicu to vyjde viac ako doteraz. A ešte sa tým zničí fungujúci koncept odovzdávania dvoch percent z dane. Taký je sumár nešťastnej dôchodkovej reformy z pera Erika Tomáša.

Keby som napísal, že Erik Tomáš ako minister sociálnych vecí nezačal dobre, nestačilo by to. Lebo Tomáš hneď na úvod zbabral, čo sa dalo. Tak vyznieva jeho prvý vážnejší krok vo funkcii ministra, ktorým má byť zavedenie trinásteho a praktické znefunkčnenie rodičovského dôchodku.

Ten príbeh je v podstate banálny. Tomáš si za kľúčovú agendu vybral niečo, čo si sám pre seba nazval trinásty dôchodok. V podstate však ide o jednorazovú dávku, ktorú vláda vyplatí pred Vianocami všetkým dôchodcom v rovnakej výške. Budúci rok by to malo byť 606 eur, čo je výška priemerného dôchodku za uplynulý rok.

Ministrovým problémom bolo, že na takúto dávku potrebuje 799 miliónov, ktoré nemá. A preto ich začal zháňať.

Niečo našiel vo vlastnom rezorte. Niečo vybavil na ministerstve financií. Niečo našiel v sociálnej poisťovni. No stále to bolo málo. A tak mu v hlave skrsol spásonosný nápad – zničiť rodičovský dôchodok a použiť ušetrených 315 miliónov odtiaľ.

To, samozrejme, vytvára nový problém. Ako už ukázali Milan Krajniak, či Jozef Mihál, tým, kto bude z takéhoto kroku najviac profitovať, bude dôchodca s vysokým dôchodkom. A kto najviac stratí, bude ten, kto vychoval najviac detí, ktoré tie dôchodky vlastne platia. A jediné, čo za to má, je neprimerane nízky dôchodok.

No čo pána ministra po tom, že takýmto krokom zníži príjem práve tým dôchodcom, ktorí by si najviac zaslúžili jeho zvýšenie? Veď on bude mať konečne svoj vysnívaný, akože trinásty dôchodok.

Výhodou takéhoto kroku malo byť to, že zaň neschytá až tak veľa kritiky, keďže rodičovský dôchodok bol tŕňom v oku väčšiny médií. Preto by bolo dosť možné, že by za jeho zrušenie mohol získať aj nejakú tu včeličku v európskej strane socialistov, ktorá predtým na Hlas žmurkala a po voľbách na neho pre vytvorenie koalície so Smerom (ktorý je inak tiež členom tejto strany) robila menšie bu-bu-bu s pozastavením členstva…

No zdá sa, že ani z toho nič nebude. Tomáš to totiž pobabral aj v tomto smere.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami