Odvolanie Stricklanda, možnosť krstiť transsexuálov. Boj medzi biskupmi v katolíckej cirkvi sa dostáva do horúcej fázy

Roe v Wade Anniversary Strickland Biskup Joseph Strickland. Foto: Profimedia

Povolenie krstiť transsexuálov a odvolanie obľúbeného konzervatívneho biskupa Josepha Stricklanda ukazuje, že boj medzi biskupmi vstupuje do novej fázy. Žiaľ, výrazne viac horúcej.

Koncom októbra, teda v čase zverejnenia záverečného dokumentu Synody o synodalite, sa zdalo, že situácia v cirkvi sa aspoň na čas upokojí. Začiatok novembra však ukázal, že to bola planá nádej. Naopak, dve nové udalosti ukázali, že boj medzi konzervatívcami a liberálmi v cirkvi sa dostáva do novej a horúcej fázy.

Prípad Strickland

Začnime tým, čo sa odohralo cez víkend. Teda odvolaním na prvý pohľad nie veľmi významného amerického biskupa Josepha Stricklanda. Ten bol do soboty správcom relatívne malej americkej diecézy Tyler, kde bol pastierom „len“ 120-tisíc miestnych katolíkov s približne 80 kňazmi. Strickland navyše nezastával žiadne významnejšie cirkevné funkcie, a to ani v rámci americkej cirkvi. Do povedomia širšej verejnosti sa dostal relatívne nedávno, a to najmä vďaka svojej častej aktivite na sociálnej sieti X. No aj tak nemal taký vplyv ako napríklad kardinál Leo Burke, alebo aspoň biskup Robert Barron.

Prečo je teda jeho odvolanie také dôležité?

Prvým dôvodom je, že Strickland bol – zdá sa – odvolaný pre svoje konzervatívne názory. Bývalý tylerský biskup väčšinou na Twitteri (neskôr sieti X) publikoval jasne konzervatívne stanoviská v otázkach viery, ochrany života, manželstva, a ďalších tém. Občas kritizoval aj samotného pápeža Františka za to, že sa o týchto témach vyjadruje nejednoznačne.

Jeho najkontroverznejší príspevok týkajúci sa súčasného pontifika bol publikovaný v máji tohto roku, keď okrem iného napísal: „Verím, že pápež František je pápež, ale je čas, aby som povedal, že odmietam jeho program podkopávania pokladu viery.“

Len o niekoľko týždňov nato sa v jeho prípade začalo diať to, čo na Slovensku poznáme z kauzy Bezák (čím nechcem porovnávať osoby, ale len postup v prípade odvolania oboch biskupov). Populárny biskup mal v júni vizitáciu. O niekoľko mesiacov nato, 9. novembra, ho požiadali, aby odstúpil. On to odmietol, a preto ho pápež 11. novembra „uvoľnil“ z funkcie. Správa zo šetrenia nebola zverejnená. Vatikán dôvod odvolania neuviedol.

Problematický konzervatívec

V Stricklandovom prípade však existuje až priveľa indícií, ktoré ukazujú, že dôvodom jeho odvolania boli jeho konzervatívne postoje.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami