November 1989: Bratislava bude spomínať na ťažkú cestu za slobodou

BRATISLAVA – Novembrové štrnganie kľúčov pred 34 rokmi symbolicky ukončilo éru totality. Udalosti, ktoré viedli k nastoleniu demokracie, si každoročne pripomíname 17. novembra ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Čo si pre vás Bratislava pri príležitosti tohto významného sviatku pripravila?

nežná revolúcia V novebri 1989 sa naštartovala cesta za slobodou. Foto: TASR

„Do batôžka si nalož pretvárku, lož a faloš a potom ich hoď z mosta do vody. Bez pretvárky a falše hneď by Ti bolo krajšie, hneď by tu bolo viacej pohody.“ Slová kultovej piesne Lasicu, Satinského a Filipa každoročne v novembri ožívajú. Táto hymna Nežnej revolúcie v sebe nesie nadčasové posolstvo o slušnej, lepšej spoločnosti, za ktorú sa bojovalo v 89-tom a za ktorú sa bojuje svojím spôsobom dodnes. Významné udalosti novembrových snáh o lepšiu spoločnosť si môžete pripomenúť na viacerých podujatiach v meste.

Festival Slobody

Trinásty ročník multižánrového Festivalu slobody, ktorý prebieha už od 6. októbra, vyvrcholí akciami na počesť Nežnej revolúcie. Jeho súčasťou sú rôzne výstavy, diskusie a koncerty, ktoré nám pripomínajú nie tak dávne časy neslobody. Spoločnosť má často krátku pamäť a preto heslo „Sloboda nie je zadarmo“ je dobré si každoročne pripomenúť a nedovoliť minulosti, aby nás zas dobehla. V rámci festivalu sa môžete zúčastniť vo štvrtok a v piatok Pietnych spomienok aj výstav.

Štvrtkový program venovaný tejto téme na Univerzite Komenského sa začne o 10-tej spomienkou na pochod študentov zo 16. novembra 1989. Stretnú sa na nej aj účastníci udalostí, ktorí svojou odvahou dali veci do pohybu a predznamenali pád komunizmu v Československu. O 10:45 začne v budove Filozofickej fakulty UK na Gondovej komentovaná prehliadka výstavy Filozofi v novembri 1898. Výstavou budú sprevádzať priami účastníci Študentského hnutia. Program zavŕši Pochod študentov na Hodžovom námestí o 17-tej. V piatok budú prebiehať Pietne spomienky pri Bráne slobody a pri pamätníku na Cintoríne vo Vrakuni.

Z výstav dávame do pozornosti Bratislavský disident v Sieti ŠtB, ktorá prebieha do konca novembra v Umelke. Výstava približuje niektorých aktérov bratislavského disentu z oblasti kultúry, kresťanského disentu, výtvarného umenia, tvorcov performance, alternatívnej hudby, divadla či tvorcov samizdatov. Stovky odvážnych ľudí, ktorí sa nebáli postaviť neprávosti, písali históriu odporu voči režimu neslobody.

Koncert pre všímavých

Primaciálne námestie, 17. novembra o 17:00

Tradične už od roku 2006 je koncert spomienkou na Nežnú revolúciu. Tým tohtoročným bude sprevádzať moderátor Bene a o kvalitných interpretov a pestrosť programu nebude núdza. Predstavia sa Michael Kocáb a Karpatské chrbty, ukrajinská kapela Go_A, projekt Denisa Banga FVCK_KVLT, ktorý je najvýraznejšou postavou undergroundového rapu či herečka Zuzana Fialová.

Michael Kocáb bol aktívnym účastníkom Nežnej revolúcie. Sprostredkúval stretnutia disidentov s predstaviteľmi štátu a neskôr sa stal šéfom parlamentnej komisie na odsun ruských vojsk z nášho územia. Na koncerte odohrá piesne spolu s kapelou Karpatské chrbty okolo Braňa Jobusa.

Cena za najlepšiu ukrajinskú kapelu roka za pieseň Vesianka v roku 2015, či piate miesto (v hlasovaní divákov druhé) na Eurovízii so skladbou Shum. To sú len niektoré z úspechov ukrajinskej kapely Go_A.

„Som hrdý na program, aký sa nám podarilo dať dokopy na Koncert pre všímavých. Michael Kocáb je skvelý umelec a odvážny člověk, ktorý si to rozdal s ruskými okupačnými vojskami a aj vďaka jeho práci opustili našu krajinu. V tomto kontexte a v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine považujem za dôležité, že u nás opäť dostane priestor ukrajinské umenie – Go_A sme hostili na Pohode a šlo o mimoriadne silný koncert a som presvedčený, že na Primaciálnom námestí zafungujú perfektne. Samozrejme, teším sa aj na komentovanie súčasnej situácie na Slovensku v projekte Denisa Banga FVCK_KVLT,“ hodnotí program tohtoročného koncertu organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Film Učiteľka

Kinosála kultúrneho centra Lamač, 16. novembra o 18:00

Časy netolerancie, neslobody a šikany zo strany mocných si môžete symbolicky pripomenúť filmom Učiteľka, ktorý zožal úspech tak doma ako aj vo svete. Film bol uvedený na 32 filmových festivaloch po celom svete, získal 4 ceny Slnko v sieti a stal sa najobľúbenejším filmom divácej ankety.

„Volám sa Mária Drazdechová a som vaša nová triedna učiteľka. Každý sa postaví a pekne nahlas mi povie, čo robia mamička a otecko…“ To sú slová, od ktorých sa následne odvíja celý dej príbehu situovaný do 80. rokov. Zuzana Mauréry ako Mária Drazdechová je stelesnením arogancie moci a šikany zo strany komunistických pohlavárov a ich pritakávačov.

Učiteľka sa manipulatívnym spôsobom snaží využívať rodičov detí v triede pre svoj vlastný prospech. Tí žiaci, ktorých rodičia sa odmietajú podvoliť učiteľkinej svojvôli a robiť pre ňu rôzne služby, sú šikanovaní. Rodičia spoločne s riaditeľkou školy sa stretávajú na triednej schôdzi, na ktorej postupne vychádza najavo, akým spôsobom učiteľka manipuluje a šikanuje. Podarí sa im nájsť spôsob, ako sa s učiteľkou vysporiadať?


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac