Pochutili ste si na polievke svätej Alžbety?

KOŠICE – V srdci Košíc, na rohu ulíc Hlavná a Alžbetina, sa tento týždeň odohrala výnimočná udalosť, ktorá prilákala nespočetné množstvo ľudí. Bola to akcia Polievka svätej Alžbety, symbol solidarity a pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Táto chutná šošovicová polievka sa stala nielen pochúťkou dňa, ale aj prejavom podpory a spolupatričnosti medzi obyvateľmi Košíc.

polievka chudobnych kosice (2) V srdci východného Slovenska sa opäť varila polievka plná lásky a solidarity. Foto: Lenka Dercová

V rámci tohto podujatia sa mohli Košičania a návštevníci mesta zastaviť, aby si vychutnali lahodnú polievku pripravenú s láskou. Výťažok z predaja, ktorý sa realizoval za dobrovoľný minimálny príspevok dve eurá, mal za cieľ podporiť tých, ktorí sa ocitli v núdzi.

Polievka chudobných rozvoňala celú ulicu. Foto: Lenka Dercová

Kuchári bez hraníc zo združenia Aregala Slovensko navarili vyše 950 litrov polievky v Jedálni Vojvodská. „Spotrebovali sme cez 120 kíl šošovice, 30 kíl koreňovej zeleniny, 3 kilá kostí a údeného mäsa,“ povedal Marek Mrúz, prezident združenia.

Svojou prítomnosťou a ochutnávkou polievky podporili túto akciu aj významné osobnosti mesta – primátor Košíc, jeho námestníčka aj starosta mestskej časti Staré Mesto. Ich účasť zdôrazňovala dôležitosť komunity a spoločnej podpory pre dobrú vec. „Náklady sú možno vyššie ako to, čo sa pri nej vyzbiera, tak sme presvedčení, že takéto aktivity nie sú o zisku a o zárobku, ale že tá hodnota je oveľa vyššia, pretože ide o morálne nastavenie a motiváciu ľudí, aby pomáhali,“ povedala námestníčka primátora.

Pri príležitosti štvrtého výročia vyhlásenia svätej Alžbety Uhorskej za patrónku mesta Košice bolo toto podujatie nielen pripomienkou jej odkazu, ale aj praktickým prejavom pomoci a empatie v dnešnom hektickom svete.

Tento rok boli vybrané prostriedky určené na podporu dvoch organizácií – Centra pre deti a rodiny Košická Nová Ves a Útulku – Domu sv. Lazára. Týmto gestom sa Košice opäť ukázali ako mesto s veľkým srdcom, kde sa spája chutná tradícia s dobrým úmyslom pomáhať tým, ktorí to potrebujú.

Udalosť Polievka svätej Alžbety bude v mysliach účastníkov ešte dlho rezonovať ako príklad toho, ako malý čin môže priniesť veľkú zmenu a pomoc.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok