Dóm sv. Alžbety sa zahalí do modrej a červenej

KOŠICE – Dóm sv. Alžbety sa stáva centrom pozornosti počas Svetového dňa detí a Červenej stredy. Tento gotický skvost sa na tieto dni sfarbí na modro a červeno, symbolizujúc solidaritu a pripomienku dôležitých udalostí a iniciatív. Modrá farba reprezentuje Svetový deň detí, ktorý je oslavou detí a ich práv, zatiaľ čo červená symbolizuje Červenú stredu, deň zameraný na pripomienku prenasledovaných kresťanov po celom svete.

svetovy den deti Košice sa chystajú osvetliť Dóm sv. Alžbety modrou a červenou na počesť Svetového dňa detí a Červenej stredy. Foto: FB Mesto Košice

Svetový deň detí, oslavovaný 20. novembra, je významný pre upozornenie na práva detí a ich ochranu. Iniciatíva OSN sa zameriava na vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť, rovnosť a ochranu pred zneužívaním. Mestá ako New York, Paríž či Tokio osvetľujú svoje významné pamiatky modrou, aby poukázali na dôležitosť tejto témy.

Dóm sv. Alžbety bude odetý do modrej a červenej. Foto: FB Mesto Košice

Červená streda, ktorá tento rok pripadá na 22. novembra, je iniciatívou, ktorej cieľom je upozorniť na prenasledovanie kresťanov. Organizácie ako Aid to the Church in Need (ACN) vedú túto kampaň nasvecujúc kostoly, pamiatky a budovy červenou farbou. Mestá ako Londýn, Sydney a aj niektoré časti USA sa zapájajú, aby ukázali solidaritu s týmito komunitami.

Okrem Košíc mnohé ďalšie mestá a inštitúcie na Slovensku osvetľujú svoje historické pamiatky na pripomenutie týchto dôležitých dní. Príklady zahŕňajú rôzne univerzity, vládne budovy, dokonca aj mosty. Tieto osvetlenia sa stávajú zároveň nástrojom na vzdelávanie a zvyšovanie povedomia o týchto kľúčových otázkach.

Osvetlenie Dómu sv. Alžbety v Košiciach a podobné iniciatívy po celom svete sú silné pripomienky solidarity, povedomia a spoločenskej zodpovednosti. Tieto svetelné podujatia nielenže zdôrazňujú význam dôležitých spoločenských a humanitárnych otázok, ale sú aj vizuálnym vyjadrením globálnej jednoty a podpory.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok