Les spomienok získal ocenenie Detail roka

KOŠICE – V pondelok 13. novembra 2023 získal Les spomienok, prírodný cintorín v Košiciach, cenu za Detail roka v rámci súťaže Záhrada, park a detail roka 2023. Ocenenie prevzala architektka Denisa Halajová Surgentová, tvorkyňa tohto jedinečného projektu.

les spomienok Les spomienok je príkladom, ako je možné rešpektovať prírodu a jej prirodzené procesy. Foto: Mesto Košice a Správa mestskej zelene

Les spomienok, súčasť areálu krematória na Zelenom Dvore v Košiciach, otvorený 2. novembra 2021, prináša unikátny koncept pohrebníctva. Tento projekt vznikol vďaka spolupráci mesta Košice, Správy mestskej zelene a neziskovej organizácie Živica.

Viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda je rád, že v tomto netradičnom spôsobe pochovávania našli Košičania zmysel. „Teší ma, že nápad, s ktorým ma oslovila CEEV Živica, sa podarilo v Košiciach zrealizovať, že sa úspešne ujal v očiach verejnosti a navyše získava aj ocenenia za svoje riešenie. Osobne mi veľmi záleží na tom, aby sme kvôli pamiatke na našich zosnulých nemuseli klčovať naše lesy, ale vrátili sa ku koreňom našich predkov, ku koreňom stromov.“

V tomto priestore nie sú klasické náhrobky; namiesto nich slúžia stromy s menami zosnulých na odolných tabuľkách z cortenu. Popol zosnulých je ukladaný do zeme ku koreňom stromov, či už priamo, alebo v biologicky rozložiteľných urnách. Posledné rozlúčky prebiehajú pod korunami stromov pri centrálnom kameni, pričom sa prispôsobujú individuálnym prianiam pozostalých.

Aj takto si Košičania môžu zaspomínať na svojich blízkych zosnulých. Foto: Mesto Košice a Správa mestskej zelene

V Lese spomienok sa všetko recykluje a kompostuje. Povolené sú len prírodné a biologicky rozložiteľné materiály, čím sa minimalizuje tvorba odpadu. Tento prístup podporuje udržateľnosť a rešpektuje prírodné procesy. Priestor Lesa spomienok, rozprestierajúci sa na viac ako 400 metroch štvorcových, bol navrhnutý architektkou Denisou Halajovou Surgentovou. Mobiliár vytvorila Soňa Bellérová. K dispozícii je 119 hrobových miest umiestnených v kruhoch okolo stromov.

Ekologický cintorín predstavuje inovatívny prístup k poslednému odpočinku. Foto: Mesto Košice a Správa mestskej zelene.

Les spomienok, to nie je len nový pohľad na posledný odpočinok, ale aj hlboký rešpekt k prírode a ekologickej udržateľnosti. Tento projekt ilustruje, že smrť môže byť vnímaná nielen ako koniec, ale aj ako súčasť prirodzeného cyklu života.

(smz.sk)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok