Park na „Račku" bude moderným parkom pre ľudí. Príde s ním aj nová éra bez záplav?

BRATISLAVA – Jeden z najväčších bratislavských parkov sa hlásil o slovo už veľmi dlho. Pre svoju polohu v husto obývanej časti Bratislavy išlo o veľmi vyhľadávanú oddychovú zónu pre mnoho ľudí. Napriek svojmu strategickému umiestneniu sa však parku dlhodobo nedostávalo patričnej starostlivosti. V júni mu po dlhých rokoch čakania zazvonilo na lepšie časy. Pristúpilo sa k jeho revitalizácii a otvoriť pre verejnosť sa má čoskoro.

vizualizácia parku na Račianskom mýte Vizualizácia parku na Račianskom mýte. Foto: Úrad vlády SR

O rekonštrukcii sa začalo hovoriť v roku 2013, keď Nové Mesto vyhlásilo verejnú súťaž na revitalizáciu tohto priestoru. Víťazná spoločnosť nakoniec k realizácii svojho projektu nepristúpila a tento zámer stroskotal. Optimistickejšie výhľady nastali pre park v roku 2020 vďaka eurofondom.

Dážď predstavoval veľký problém

Oblasť Račianskeho mýta je totiž problematickou vzhľadom na záplavy. Už pri slabšom daždi sa voda hromadí a spôsobuje problémy obyvateľom aj prevádzakam v okolí. Kanalizácia nestíha a v prípade silnejších návalových dažďov sa miestami ulica mení na rieku. Táto skutočnosť umožnila využiť peniaze z eurofondov a projekt pod názvom „Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení“, ktorý dal veci do pohybu.

Vizualizácia súčasného projektu na revitalizáciu parku. Foto: Marko&Placemakers

Zniženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov klímy

Ako sa v projekte píše, jeho hlavným cieľom je zlepšenie ekosystémových a vodozádržných funkcií parku. Čo to v praxi znamená? Park chce byť odolnejší voči stále väčším letným horúčavám a suchám, čomu sa prispôsobí aj vegetácia. Časť zelene bude revitalizovaná, časť vysadia nanovo. Podiel koseného trávnika sa zmenší a nahradí ho kvitnúca lúka, ktorá zvláda horúčavy lepšie a nie je tak náročná na údržbu.

Záplavám by sa malo predísť vďaka viacerým opatreniam. Základom sú dve dažďové záhrady, ktoré majú zachytávať zrážkovú vodu z okolitých povrchov. Nepriepustné betónové a asfaltové povrchy nahrádzajú priepustné spevnené povrchy s vododrenážnou funkciou (zatrávňovacie tvárnice, vodopriepustný betón, štrk). Pribudnú aj dva podpovrchové vsakovacie poldre či vsakovací rigol.

Čo park ponúke ľuďom

Vynovený park bude príjemnou rekreačnou zónou pre všetky vekové kategórie. Deti sa potešia novému a originálnemu ihrisku, pieskovisku s vodným prvkom aj hernými prvkami na dažďovej záhrade. Ďalšími zónami na aktívne trávenie voľného času budú multifunkčná športová hala, kde si návštevníci môžu zahrať rôzne loptové a iné hry, lúka s fitness prvkami na cvičenie, petangové ihrisko, stoly na stolný tenis, ale aj šach.

Park má byť príjemným miestom na aktívny, ale aj pasívny oddych. V areáli preto nájdete viacero lavičiek. Medzi nimi má svoje čestné miesto aj obnovená lavička Mekyho Žbirku, ktorá tu pribudla 10. novembra na 1. výročie smrti speváka. Mesto lavičku v spolupráci s manželkou Katkou Žbirkovou zrepasovalo a doplnilo o spevákov podpis a text piesne Mesto spí.

Legendárna lavička Mekyho Žbirku stojí už na svojom mieste v novom šate. Foto: TASR

Útočisko v čase letných horúčav

Park je navrhnutý tak, aby mal vysokú odolnosť voči suchám a letným horúčavám. Nielen konceptom zelene, ale aj materiálmi chodníkov, ktoré väčšmi pohlcujú teplo a neprehrievajú sa tak intenzívne ako asfaltové plochy.

Táto funkcia parku je podporená aj viacerými vodnými prvkami, ktoré zvyšia komfort ľudí počas letných horúčav. Pribudne nová fontána na pitie a k dispozícii bude aj exteriérové umývadlo s pitnou vodou či vodný herný prvok pre deti umožňujúci hru s mokrým pieskom. Chrániť pred teplom pomôže aj hmlová clona a pergoly s popínavými rastlinami vytvoria tiež príjemný tieň. Nezanedbateľnú úlohu pri horúčavách zohráva aj fontána, ktorá sa tiež dočkala rekonštrukcie.

Zanedbaná fontána v parku sa tiež dočkala obnovy. Na fotke ešte v rozostavanej podobe. Foto: Nové Mesto/FB

V súčasnosti prebiehajú záverečné práce v podobe výsadby, dokončenia krycej vrstvy športového povrchu, inštalácie osvetlenia pre športovisko a finalizácie detského ihriska, na ktorom pribúdajú ďalšie detské prvky. Ako informuje mesto, revitalizácia má byť hotová do konca tohto mesiaca a park bude verejnosti sprístupnený zrejme v decembri. Náklady na projekt dosahujú približne 1 380 000 eur, z toho viac ako 850-tisíc eur tvorí nenávratný finančný príspevok.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac