Ministerka Dolinková sa snaží oklamať vládu a podviesť SNS. Ide o potraty a gender

Dolinková Foto: TASR/Jakub Kotian

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková síce novej vláde a zvlášť koaličnej strane SNS sľúbila, že stiahne odborné usmernenie týkajúce sa zmeny pohlavia, no neskôr vyhlásila, že túto možnosť nechá povolenú cez iný dokument. Verejne tiež oznámila, že je pripravená legalizovať potratovú tabletku.

Minister Lengvarský má vskutku dobrú nástupkyňu. Krehká Zuzana Dolinková ide v jeho šľapajach. Rozhodujúci nie je vládny program, ani dohoda v koalícii, rozhodujúce je, čo podpíše minister. V najbližšom čase sa rozhodne, či ministerka zdravotníctva podvedie Ficovu vládu, predstaviteľov strany SNS, aj širšiu verejnosť, a poteší farma loby a progresívcov v médiách aj opozícii. V piatok totiž v denníku Sme priznala, že chce naďalej zachovať možnosť úradnej zmeny pohlavia na základe Lengvarského štandardov, aj keď koaličným partnerom zdanlivo sľúbila opak.

Bol by to podvod. Ale možné to, samozrejme, je.

Úradnú zmenu pohlavia u nás upravujú dva zákony. Zákon o mene a priezvisku a najmä zákon o rodnom čísle, ktorý v paragrafe osem, odseku dva, písmeno b) tvrdí, že ministerstvo vykonáva zmenu rodného čísla na požiadanie „na základe lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby“.

Keďže takáto formulácia je dosť vágna, rokmi sa u nás ustálila prax, podľa ktorej sa za posudok o zmene pohlavia považovalo potvrdenie od lekára, ktoré potvrdzovalo, že daná osoba je zbavená reprodukčnej schopnosti. Teda, že jej boli chirurgicky odobraté semenníky, alebo vaječníky a maternica.

Takáto prax mala svoju logiku, pretože zabraňovala, aby mohol niekto, kto je úradne považovaný za muža, porodiť dieťa, čím by vznikali ďalšie právne problémy. Napríklad, ako by štát vnímal osobu, ktorá dieťa porodila: bol by to otec alebo matka dieťaťa?

Takto zaužívaná prax platila až do apríla 2022, keď exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vydal odborné usmernenie, ktoré povoľovalo vydávať osvedčenie o ukončení tranzície aj pre osoby, ktoré majú aj naďalej svoje pôvodné pohlavné orgány, a teda sú naďalej schopné reprodukcie. Generál s mizernou povesťou a mĺkvym vystupovaním spustil chaos.

Lengvarský hodiny pred svojím odvolaním a v nadväznosti na odborné usmernenie vydal aj druhý dokument – štandardný postup na diagnostiku a liečbu transsexuality, ktorý prakticky povoľuje to isté, čo odborné usmernenie. Teda úradnú zmenu pohlavia aj pre osoby, ktoré neboli zbavené reprodukčnej schopnosti.

A tu sa už dostávame do súčasnosti. V utorok totiž ministerka Dolinková vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila, že „na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia“. Vyzeralo to ako ukončenie praxe, ktorú zaviedol Lengvarský.

Problém je, že to tak v skutočnosti nie je. Návrat pred Lengvarského sa nekoná, pretože je tu stále ešte štandardný postup týkajúci sa transsexuality, ktorý má síce právne menší účinok, no rovnako povoľuje úradnú zmenu pohlavia aj osobám, ktoré nie sú zbavené reprodukčnej schopnosti. Ba dokonca, v niektorých prípadoch povoľuje vydanie takéhoto potvrdenia aj osobám, ktoré ani neužívali hormóny opačného pohlavia.

Z praxe pritom vieme, že transsexuáli aj osoby, ktoré potrebujú úplne inú lekársku pomoc, sa pri snahe o zmenu pohlavia odvolávali práve na štandardný postup. Matriky im v tom vyhoveli.

Štandard preto krátko po vyhlásení pani ministerky zaslal jej tlačovému oddeleniu otázku, či bude okrem odborného usmernenia zrušený aj štandardný postup. Odpoveď bola nejednoznačná: „Túto problematiku bude rezort zdravotníctva komplexne a odborne riešiť v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb“. Šípili sme problém, preto sme sa spýtali ešte raz, keďže z danej formulácie nie je jasné, či teda ministerka štandardy zruší alebo nie. Odpoveď z tlačového už neprišla, neodpovedala nám ani pani ministerka, keď jej otázku položil priamo náš kolega.

Dolinková prelomila mlčanie až v piatok v denníku Sme, kde povedala, že štandardný postup nestiahne, ale len upraví podľa najnovšej medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH) 11.

„Štandardy bude potrebné upraviť vzhľadom na to, že sa teraz mení aj medzinárodná klasifikácia chorôb z desiatky na jedenástku a v tej novej klasifikácii chorôb bude mať aj iný kód táto diagnóza a podľa toho bude potrebné upraviť aj štandardný terapeutický a diagnostický postup,“ povedala Dolinková.

Mimochodom MKCH 11 je silne ideologický dokument, ktorý tvrdí, že transsexualita už nie je choroba. Na logickú otázku, prečo o nej potom pojednáva klasifikácia chorôb, je pritom jednoduchá odpoveď. Lebo sa tak zabezpečí, aby boli zdravotnícke úkony spojené so zmenou pohlavia hradené zo zdravotného poistenia.

Dolinková to skrátka skúša na Matoviča. Jedno povie a iné spraví. V utorok vyhlásila, že na žiadosť SNS zastaví možnosť úradnej zmeny pohlavia, v piatok liberálnym kolegom v novinách dodala, že to bol len bluf.

A aby toho nebolo málo, pani ministerka v Sme potvrdila aj ochotu legalizovať potratovú tabletku. Povedala síce, že k danému návrhu má ešte zopár otázok, no inak vyjadrila pripravenosť podpísať dokument, ktorý by túto možnosť umožňoval. „Je to cesta, ako moderným spôsobom zabezpečíme dostupný prístup k interrupcii pre slovenské ženy,“ vyjadrila sa Dolinková.

Takže nová vláda Smeru, Hlasu a SNS síce v svojom programe hovorí, že „si ctí ustanovenie ústavy, podľa ktorého je ľudský život hodný ochrany už pred narodením,“ a že „si neuplatní autoritu dávať príkazy podporiť alebo odmietnuť akýkoľvek druh legislatívy upravujúcej otázky spojené s rozhodovaním ženy o živote dieťaťa počas tehotenstva,“ ale pani ministerka Dolinková už oznamuje, že ide prudko liberalizovať potraty. Pretože presne to potratová tabletka znamená.

Farma loby musí byť spokojná a progresívci musia s uznaním žmurknúť na Zuzanu Dolinkovú.

Otázka znie, či predseda vlády Robert Fico a predseda koaličnej strany Andrej Danko, osobitne členovia strany Život na čele s Tomášom Tarabom, dovolia takéto otvorené porušovanie koaličnej dohody. Uvidíme, či je silnejšia Dolinková s farma loby v pozadí, alebo Fico a dohoda koalície. Navzájom sa to totiž vylučuje.

Dolinkovej stanovisko je v rozpore s programom vlády a rozbíja koalíciu, keďže okrem vládneho programu aj priamo protirečí stanovám Tarabovej strany Život, kde je napísané, že základnými hodnotovými zásadami strany je „odmietnuť účasť na vládnutí, ktoré neprijme záväzok zvýšiť ochranu života od počatia po prirodzenú smrť“.

Pani Dolinková práve s úsmevom na tvári zisťuje, či budú koaliční kolegovia ochotní vládnuť so stranou, ktorá potraty masívne liberalizuje a gender ideológiu otvorene schvaľuje.


Ďalšie články