Mesto spojilo dopravu a ekológiu, nové depo bude šetrné voči prírode

ŽILINA – Dopravný podnik mesta Žilina začína s výstavbou depa. Nové priestory budú poskytovať odstavnú plochu pre trolejbusy, ktoré bežne premávajú mestom. Predpokladaný termín ukončenia pritom nie je tak ďaleko.

doprava, Žilina, depo Plánovaný projekt je doplnený aj o solárne panely či zeleň. Foto: mesto Žilina

Výstavba sa začne ešte v decembri a dokončiť by ju mali v júni 2024, informovalo o tom mesto Žilina na svojom Facebooku. Celková hodnota výstavby pritom predstavuje viac než 3 milióny eur, pričom práce spojené s modernizáciami sú na 95 percent hradené z eurofondov. Mesto zároveň plánuje zrekonštruovať už existujúce depá, tie si však na svoju novú fasádu budú musieť počkať o čosi dlhšie.

„Projekt má silný ekologický aspekt. Všetky spevnené plochy budú zrealizované ako vodozádržné, všetka povrchová voda bude zachytená v bazéne a následne sa použije na umývanie vozidiel. Každá strecha, ktorá to umožňuje, bude postavená ako zelená. Tam, kde to nebude možné, budú nainštalované slnečné kolektory,“ uviedol hovorca mesta.

Súčasťou komplexného projektu je aj rekonštrukcia inžinierskych sietí, teda podzemných káblov. Nad nimi však mesto vysadilo ešte v minulosti stromy. V rámci projektu sa teda pokúsilo čo najšetrnejšie vyrúbať niektoré stromy tak, aby sa mohli robotníci dostať k podzemnej sieti. Zároveň plánuje zasadiť nové stromy a zeleň, aby eliminovalo škody napáchané prácami.