Rýchla reakcia na žltačku v Strážskom je príkladom pre iných. Mesto radikálne zasiahlo proti rozšíreniu nákazy

STRÁŽSKE – Mesto čelí výzve v podobe nárastu prípadov žltačky typu A v miestnej základnej škole. S 12 potvrdenými prípadmi medzi žiakmi mesto a školské úrady podnikli rýchle opatrenia vrátane očkovania, domácej karantény postihnutých rodín a rozsiahlej dezinfekcie. Súčasne s týmito krokmi boli dočasne pozastavené všetky hromadné podujatia v meste, čím zdôrazňujú vážnosť situácie a potrebu jej efektívneho zvládnutia.

HPV vírus Na HPV vírus neexistuje liek. Účinná je ale prevencia. Ilustračné foto: Shutterstock.com

V Strážskom pokračuje boj s rozšírením žltačky typu A, ktorá postihla miestnu základnú školu. Podľa posledných informácií od riaditeľa školy sa situácia stabilizovala, pričom zaznamenali celkovo 12 prípadov ochorenia medzi žiakmi. V reakcii na toto zistenie škola podnikla dôsledné kroky na zabránenie ďalšiemu šíreniu vírusu:

„Po vyhlásení verejnej vyhlášky všetci žiaci a zamestnanci navštívili svojho lekára a následne boli zaočkovaní proti VHA, okrem tých, ktorí mali dostatočné množstvo protilátok. V spolupráci so zriaďovateľom bola vykonaná dezinfekcia celej budovy základnej školy. Žiaci z rodín, v ktorých sa vyskytlo ochorenie na VHA, sú v domácej karanténe a majú prerušené prezenčné vzdelávanie. Naďalej sa vykonávajú prísne hygienické opatrenia,“ ozrejmil riaditeľ ZŠ Strážske, Polák.

Mesto Strážske rovnako reaguje na vzniknutú situáciu. Vykonávajú sa kontroly dezinfekčných opatrení, dezinfekcia základných škôl, centier voľného času a priestorov na Laboreckej ulici. Primátor mesta cez sociálne siete vyzval rodičov, aby pri očkovaní postupovali podľa pokynov dostupných cez aplikáciu EDUPAGE, čo pomáha zamedziť preplneným čakárňam a chaosu.

V súlade s pokynmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach bolo rozhodnuté dočasne zastaviť všetky hromadné podujatia v meste Strážske. Zákaz sa týka kultúrnych, spoločenských a športových podujatí a bude platiť až do odvolania. Tieto opatrenia sú dôkazom snahy mesta chrániť zdravie svojich občanov a predchádzať ďalšiemu šíreniu vírusu hepatitídy A, ako uvádza aj prednostka MsÚ v Strážskom Hajdučková.

„Ako zriaďovateľ sme pristúpili ku kompletnej profesionálnej dezinfekcii všetkých budov patriacich mestu a urgentne sme spustili projekt Miestnej občianskej a poriadkovej služby, ktorý sme mali schválený, no s naplánovaným spustením až od 1. januára 2024. V tejto situácii sme považovali za nutné rýchlo reagovať a už dnešným dňom pracovníci MOaPS dohliadajú na rizikovej ulici Laborecká na dodržiavanie hygienických opatrení, usmerňujú a sprevádzajú občanov z tejto ulice na očkovania k lekárom.“

Miestna občianska a poriadková služba Strážske. Foto: FB Mesto Strážske

Strážske čelí výzve, ktorá je príkladom dôležitosti rýchlej a koordinovanej reakcie na zdravotné hrozby. Spolupráca medzi školami, mestskými úradmi a zdravotníckymi inštitúciami je kľúčová pri zvládaní takýchto situácií a ochrane verejného zdravia.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok