Ďalšie zamietavé stanovisko. Poslanci neodsúhlasili opätovný návrh na zvýšenie miestnych daní na rok 2024

KOŠICE – V reakcii na finančné výzvy, s ktorými sa mesto Košice stretáva kvôli zníženiu štátnej podpory, poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva opäť neschválili zvýšenie miestnych daní na rok 2024.

mimoriadne zasadnutie zastupiteľstvo Stredajšie mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Foto: Boris Macko

V rámci mimoriadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Košiciach poslanci rozhodli o osude návrhu zmien Všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 132, ktorý sa týkal zvýšenia miestnych daní na rok 2024. Napriek argumentom prezentovaným primátorom návrh znova nezískal dostatočnú podporu.

Diskusia bola pestrá a plná rozmanitých názorov, pričom poslanci vyjadrovali rôzne pohľady na navrhované zmeny v daňovej politike mesta. Nakoniec však nerozhodli o zvýšení miestnych daní na rok 2024.

Výsledok hlasovania poslancov. Foto: Lenka Dercová

Mesto Košice navrhlo zvýšenie sadzieb miestnych daní na rok 2024, aby zabezpečilo finančnú stabilitu a vyrovnalo rozpočet. Návrh zahŕňal 100 % zvýšenie dane z pozemkov s výnimkou orných pôd a lesných hospodárstiev, kde zvýšenie malo byť len 4 %. Sadzby dane z rodinných domov a iných stavieb mali stúpnuť o 40 až 50 %, pričom dane z bytov a nebytových priestorov mali vzrásť o 50 %.

Tento krok bol podniknutý ako reakcia na predpokladané zníženie finančných prostriedkov od štátu, ktoré by podľa prognózy ministerstva financií mohlo viesť k významnému poklesu príjmov mesta v porovnaní s rokom 2023. Zvýšenie daní videli ako nevyhnutnú reakciu na udržanie kvality verejných služieb a investičných projektov v meste.

Mesto tiež navrhlo zvýšiť príplatok za podlažie z 0,16 eura na 0,25 eura, čo by spolu so zvýšením sadzieb dane z nehnuteľností prinieslo do rozpočtu dodatočných 18,2 milióna eur. Navrhovali aj zvýšenie sadzby dane za predajné automaty zo 100 na 150 eur, čo by za rovnaký počet automatov znamenalo zvýšenie príjmov o 11 300 eur. Za bolo 9 poslancov, proti 20 a zdržali sa dvaja.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok