Obrovská loď zablokovala Suezský prieplav a ochromila svetovú lodnú dopravu

Zaseknutá loď Ever Given. Foto: Instagram Zaseknutá loď Ever Given. Foto: Instagram

Myslíte si, že máte zlý deň? Nebude to zrejme také zlé, ak nie ste posádkou na kontajnerovej lodi Ever Given. Tento 400 metrov dlhý kolos s hmotnosťou 200-tisíc ton sa zasekol v Suezskom prieplave, strategickom uzle lodnej dopravy.

Jedna z najdôležitejších a najvyťaženejších obchodných ciest na svete sa zastavila. V Suezskom prieplave sa zasekla obrovská kontajnerová loď zvaná Ever Given, ktorá pláva pod panamskou zástavou.

Loď vyrazila z čínskej oblasti Jan-ťian a smerovala do holandského prístavu Rotterdam. Do svojho cieľa mala doraziť 31. marca, čo sa jej však nepodarí. Loď sa spriečila, zrejme pre silný vietor a zradné vodné prúdy, a zablokovala celý prieplav. Niektoré spravodajské portály naopak tvrdia, že loď narazila na plytčinu.

V každom prípade, vznikla obojstranná zápcha mnohých ďalších nákladných lodí, ktoré smerujú do alebo z Európy. Egyptská vláda vyslala k lodi menšie plavidlá, ktoré sa ju snažili vyslobodiť.

Vážne dôsledky pre lodnú dopravu

Podľa správ na sociálnej sieti Twitter Egypťania na breh vyslali aj bagre, ktoré sa snažia odhrabať zem na mieste, kde sa loď zaborila.

Aj keď celá situácia môže vyznieť na prvý pohľad ako obyčajná kuriozita, dôsledky sú vážne. Suezské úrady museli otvoriť staršie úseky prieplavu, aby zmenšili počet hromadiacich sa plavidiel v kanáli. Hlavným problémom však zostáva zaseknutá mamutia loď.

„Ak ju nebudú schopní uvoľniť počas prílivu, budú musieť začať vykladať jej náklad,“ podotýka námorný historik Sal Mercogliano pre televíziu BBC. Dosah na svetový obchod bude podľa neho veľký, pretože proces uvoľňovania lode zrejme potrvá niekoľko dní.

To môže znamenať milióny eur v pokutách z omeškania pre mnohé spoločnosti. Zápcha sa napríklad prejavila aj na cenách ropy, pretože približne desať percent svetového objemu prechádza práve cez Suez.


Ďalšie články