Ako sa zmenila školská strava v priebehu rokov? Dobré správy pre rodičov

KOŠICE – V snahe zabezpečiť rovnocenný prístup k stravovaniu pre všetky deti v školskom prostredí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo aktualizované Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie, ktoré nadobudli platnosť 1. septembra 2023. Tento krok bol reakciou na rastúcu potrebu prispôsobiť školské jedálničky detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami.

skolska jedalen Ilustračné foto: minedu.sk

Aktualizované normy sú rozdelené do troch hlavných skupín na základe druhov diét: šetriaca diéta pre deti s chorobami tráviaceho traktu alebo obezitou, diabetická diéta pre deti s vysokou hladinou krvného cukru a bezgluténová diéta pre deti s celiakiou. Tieto zmeny sú súčasťou širšieho úsilia o zabezpečenie, aby stravovanie v školách bolo nielen zdravé a vyvážené, ale aj inkluzívne a bezpečné pre všetky deti.

„Inovované a doplnené receptúry jednotlivých diét rešpektujú výživové požiadavky pri daných diagnózach u detí a prispievajú k optimálnemu psychosomatickému vývinu tejto populačnej skupiny,“ uviedla doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca ochrany a podpory zdravia z Úradu verejného zdravotníctva SR. Receptúry zdôrazňujú dôležitosť čerstvých, lokálnych a sezónnych surovín najvyššej kvality, pričom rešpektujú špecifiká vybraných ochorení a zaručujú výživovú hodnotu stravy.

Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

Hlavná odborníčka MZ SR pre deti a dorast MUDr. Elena Prokopová zdôrazňuje význam tohto kroku. „V posledných rokoch stúpa počet detí so špeciálnymi výživovými potrebami a pri aplikovaní tohto materiálu do praxe im bude umožnené stravovať sa v zariadeniach pre deti a mládež, čo je obrovský benefit pre deti, ale aj ich rodiny.“ Dodala, že v odporúčaniach sú dodržané všetky potrebné výživové a kalorické normy pre jednotlivé typy diét v závislosti od veku stravníka, a vyzdvihla používanie čerstvých surovín najvyššej kvality.

Zmeny v stravovaní sa rokmi vyvíjali s ohľadom na aktuálne potreby aj technológie. „Stravovanie sa za tie roky určite zmenilo. Či už samotná naša práca, zmodernizovanie školskej jedálne novým technologickým vybavením, ale v neposlednom rade sa aktualizovali receptúry. Používame nové suroviny, zdravšia je aj technologická príprava pokrmov. Pre deti so zdravotnými problémami sa varí diétna strava.

Ilustračné foto: TASR

Všetko, čo pre deti pripravujeme, je v súlade s najnovšími vedeckými odporúčaniami v oblasti hygieny a výživy detí a mládeže,“ povedala pre našu redakciu riaditeľka jedálne ZŠ Juhoslovanská. Zdôraznila, že s nárastom počtu detí s potravinovými alergiami a intoleranciami sa zvýšila aj potreba zabezpečiť bezpečné a vyvážené jedlo pre všetky deti.

Ilustračné foto: wikipedia.sk

Fazuľová s fliačkami, ryba pečená na masle a zemiakové pyré, mrkvový šalát so zelerom, cestoviny so syrom a kečupom, hovädzí tokáň na smotane a kolienka – malá ukážka týždenného menu z jedálne na Juhoslovanskej. Nesmú chýbať kompót, jablká, banány, džús a detský čierny čaj s citrónom a medom. Spomínate si na školské časy v jedálni aj vy? Podeľte sa s nami v komentári a napíšte nám svoje obľúbené jedlo z jedálne, z ktorého ste si vždy vypýtali dupľu.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok