Bežci sa isto tešia: MMM sa po oslave stého ročníka chystá osláviť storočnicu

KOŠICE – Medzinárodný maratón mieru (MMM) v Košiciach, jeden z najstarších maratónov na svete, sa chystá na oslavu svojich 100. narodenín v roku 2024, len rok po oslave svojho 100. ročníka. Táto zvláštnosť je výsledkom unikátnej histórie podujatia, ktoré spája tradíciu s moderným športovým duchom.

mmm kosice 2024 Prípravy na oslavu 100. narodenín maratónu sú už v plnom prúde. Foto: FB Košice Peace Marathon – Medzinárodný maratón mieru Košice

V srdci Košíc sa odohráva niečo výnimočné. Medzinárodný maratón mieru, jeden z najstarších a najprestížnejších na svete, oslavuje dvojité jubileum. Zatiaľ čo v októbri 2023 sa oslavovalo 100. vydanie pretekov, v roku 2024 sa pozornosť zameriava na storočnicu prvého štartu maratónu.

Vysvetlenie, prečo sa oslavuje „dvojitá stovka“, je jednoduché a ponúka nám ho sám organizátor; podobne ako človek, ktorý si každoročne odkladá euro na narodeniny a dosiahne stovku eur práve pred stými narodeninami, tak aj MMM oslavuje svoju stú „kvapku“ práve teraz. Prvý ročník maratónu sa konal v roku 1924, a tak v roku 2023 bol 100. ročník pretekov, zatiaľ čo v roku 2024 uplynie sto rokov od tohto historického okamihu.

FOTO: FB Kosice Peace Marathon – Medzinárodný maratón mieru Košice 

MMM bol ocenený aj na medzinárodnej úrovni. V novembri 2023 bol košický maratón uvedený do stálej expozície Múzea behu v Marathone v Grécku. Tento významný okamih, súbežne s otvorením 40. ročníka Autentického aténskeho maratónu, kedy odovzdali Košiciam maratónsky oheň, podčiarkuje globálny význam a dedičstvo MMM. A podobne to vníma aj samotný riaditeľ Branislav Koniar:

„V tomto smere my sami, no i naši priaznivci vo svete, vnímame maratón v Košiciach ako jeden zo základných pilierov celého hnutia. Naša expozícia v múzeu mestečka Marathon má práve i takýto symbolický význam. Tieto miesta sú navštevované turistami a športovcami z celého sveta. V kolíske zrodu maratónskej legendy prezentujeme prvé kroky našich predchodcov a prínos Košíc k zrodu moderného európskeho maratónu.“

Prípravy na oslavu 100. narodenín maratónu sú už v plnom prúde. Okrem tradičných pretekov organizátori plánujú rad sprievodných podujatí, ktoré majú ešte viac priblížiť históriu a ducha maratónu verejnosti. Zároveň, po úspešnom otvorení registrácií, bol zaznamenaný značný nárast záujmu bežcov. V prvých 24 hodinách sa zapísalo do zoznamu účastníkov už 1 344 bežcov, čo predstavuje 61 % nárast oproti vlaňajšiemu roku. Registrovať sa môžete tu.

V Košiciach sa tak očakávajú veľkolepé oslavy, ktoré zdôraznia nielen športový, ale aj kultúrno-historický význam tohto maratónu. „Očakávania sú samozrejme primerané dôležitosti tohto míľnika. Naša snaha bude zameraná na dôstojné pripomenutie udalostí sprevádzajúcich pred 100 rokmi vznik tohto dnes už ikonického podujatia. Chceme svetu priblížiť aj skutočnosť, že ide len o druhú takúto udalosť v histórii, teda že storočnicu si v takomto kontexte doposiaľ pripomenuli iba v americkom Bostone,“ prezradil Koniar.

 „Čo sa noviniek týka, tak v samotnom športovom programe ostávame pri jeho osvedčenej skladbe a nič zásadné meniť nebudeme. Rámec spoločenských a sprievodných aktivít sa bude ešte formovať, no je už dlhšiu dobu známe, že jedným z vrcholov tohto diania bude i premiéra celovečerného dokumentu režiséra Petra Kerekesa,“ doplnil Koniar.

„Okrem toho bude toto výročie podporené viacerými edičnými počinmi. Pripravujeme vydanie knižnej publikácie, Národná banka vydá pamätnú euromincu a verím, že sa dočkáme opäť i pamätnej známky. Naše spojenie s koreňmi historických odkazov bude podporené i prenesením maratónskeho ohňa do Košíc, a to z miest pamätnej bitky medzi Aténčanmi a Peržanmi v roku 490 p. n. l, teda z miest, kde sa zrodila legenda o maratónskom bežcovi Feidipidovi.“

„Maratón v Košiciach, no i inde vo svete, sa postupne premieňa z výsostne športovej disciplíny na akýsi manifest ľudského priateľstva, tolerancie, pomoci a nezlomnosti. Ťažko by sme hľadali vo svete športu inú podobnú udalosť, ktorá umožňuje v jednom momente a na jednom mieste aktívnym spôsobom spájať ľudí z celého sveta, ľudí rôzneho veku, pohlavia, náboženského vyznania a i veľmi rôznorodej športovej výkonnosti,“ dodal na záver.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok