Poznáme mená laureátov Ceny Košického samosprávneho kraja a Historickej osobnosti regiónu za rok 2023

KOŠICE – Počas posledného zasadnutia Košického samosprávneho kraja boli oznámení laureáti prestížnych ocenení: Cena Košického samosprávneho kraja a ocenenie Historická osobnosť regiónu za rok 2023. Tieto ocenenia vyzdvihujú významné príspevky ku kultúre, histórii a spoločenskému životu regiónu.

cena ksk 2023 Takto to vyzeralo na udeľovaní Cien KSK 2022. Foto: gphmi.sk

Na nedávnom zasadnutí Košického samosprávneho kraja došlo k výnimočnému momentu – slávnostnému oznámeniu laureátov Ceny Košického samosprávneho kraja a Historická osobnosť regiónu za rok 2023. Tento rok boli vybrané osobnosti a kolektívy, ktoré výrazne prispeli k rozvoju a obohateniu kultúrneho a spoločenského života v kraji.

Slávnostné udeľovanie Ceny KSK za rok 2022 Foto: web.vucke.sk

Cena Košického samosprávneho kraja sa udeľuje za výnimočné príspevky v oblasti kultúry, vedy a spoločenských aktivít. Ocenenie predstavuje výraz vďaky a uznania za neúnavnú prácu a inovácie, ktoré prispievajú k rozvoju a prosperite kraja. Medzi laureátmi sa ocitli Ján Ďurovčík, kolektív Právnickej fakulty UPJŠ, Karol Petróczi, kardinál Jozef Tomko in memoriam a Sidónia Tobiášová, ktorí sa svojou činnosťou výrazne zapísali do srdca Košického kraja.

Veľkú pozornosť získalo aj oznámenie ocenenia Historická osobnosť regiónu za rok 2023. Toto ocenenie sa udeľuje jednotlivcom, ktorých činy a diela majú významný dopad na históriu a kultúrnu pamäť regiónu. Laureátom sa stal významný jednotlivec Ján Kňazovický ako priekopník krvnej transfúzie a zdravotníckeho školstva, ktorého meno a dielo majú hlboký význam pre históriu a kultúrne dedičstvo kraja.

Týmto ocenením Košický samosprávny kraj uznáva a oslavuje svoje významné osobnosti a zdôrazňuje dôležitosť regionálnej identity a histórie. Ocenenia sú nielen výrazom úcty a poďakovania, ale aj impulzom pre súčasné i budúce generácie, aby pokračovali v tradícii vynikajúceho prispievania k spoločenstvu. Slávnostné udeľovanie cien prebehne v Národnom divadle Košice 23. apríla 2024.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok