Rekonštrukcia plavárne za veľké peniaze. V bazéne sa však odlupuje stará farba. Na čo všetko šli tisíce?

KOŠICE – Redakcia Košického Štandardu prijala tip od čitateľa, ktorý poukázal na to, že napriek rozsiahlej a nákladnej rekonštrukcii bazéna v Šaci sa v jeho vnútri odlupuje stará farba. V záujme zodpovednosti voči verejným financiám a kvality verejných športovísk sme sa pustili do skúmania, ako boli vynaložené peniaze a prečo nedošlo k obnove vane bazéna.

bazen plavaren saca Predstavitelia KSK a školy sú však jednotní v tom, že rekonštrukcia bola potrebná a že výsledok prináša mnoho pozitív. Foto: FB Košický samosprávny kraj

V Košiciach, presnejšie v mestskej časti Šaca, sa odzrkadľujú výsledky investície Košického samosprávneho kraja (KSK) do rekonštrukcie bazéna Strednej odbornej školy priemyselných technológií v Šaci. Súčasťou projektu boli nielen vizuálny upgrade, ale aj modernizácia technického zázemia plavárne. Predseda KSK Rastislav Trnka na Facebooku zdôraznil, že modernizácia zabezpečila vyšší komfort pre študentov aj verejnosť.

Slávnostné otvorenie v septembri. Foto: FB Košický samosprávny kraj

Riaditeľ školy Peter Smolnický ešte v septembri vyzdvihol úsilie o zlepšenie podmienok pre športové aktivity študentov a verejnosti (tasr). Vďaka rekonštrukcii, ktorá bola rozdelená do dvoch etáp, dnes plaváreň disponuje vynovenými šatňami, skrinkami a zlepšenými podmienkami pre tréningy plaveckých klubov.

Avšak po novembrovom otvorení pre verejnosť sa objavili hlasy rozčarovania. Verejnosť znepokojuje odlupujúca sa farba v bazéne, čo naznačuje, že nie všetky časti rekonštrukcie boli dokončené s očakávanou kvalitou. Hovorkyňa KSK Jana Strojná vysvetlila, že oprava vane bazéna nebola súčasťou rekonštrukcie zázemia. „Rekonštrukcia zázemia bola rozdelená do dvoch etáp, v rámci prvej prebehla výmena odsávacieho zariadenia a kopilitovej steny.“

„V druhej časti prác bolo obnovené zázemie, teda elektroinštalácia, dlažby, šatne, osvetlenie, sprchy, sociálne zariadenia, ale aj chodba či hala. Okrem toho v priestoroch boli z dôvodu zníženia energetickej náročnosti znížené stropy. Bazén je železný, jeho údržba a náter prebiehajú priebežne,“ uviedla.

Rekonštrukciu financoval Košický samosprávny kraj, pričom I. etapa stála 130 000 eur, II. etapa si vyžiadala 240 000 eur.

Lucia Čupková, vedúca PEÚ zo školy, pridala, že rekonštrukcie telocvične a bazéna za posledné tri roky priniesli škole nový lesk, no vnútro bazéna zostalo nedotknuté. „Rekonštrukcia vane bazéna nebola súčasťou žiadnej z etáp,“ konštatuje Čupková. „Vaňa bazéna je železná, údržba a náter prebiehajú v plánovaných časových intervaloch. Pôsobením vody a bazénovej technológie je prirodzené, že sa náter občas odlúpne. Bazén je však každodenne vysávaný a voda hygienicky nezávadná. Prevádzka bazéna je schválená RÚVZ. RÚVZ v pravidelných intervaloch kontrolujú vzorky vody,“ doplnila Čupková.

Ďalej vysvetlila, že škola, ktorej súčasťou je aj bazén, prioritne slúži vzdelávacím potrebám žiakov, pričom popoludní sú otvorení aj pre verejnosť a kluby, zastupujúc tak Mestskú plaváreň počas jej rekonštrukcie. 
Firmy, ktoré sa na rekonštrukcii podieľali, sú podľa zverejnených zmlúv a dodatkov BaUstav corporation, s. r. o, ktorá sa venovala obnove zázemia bazéna a vzduchotechnike SOŠ Košice-Šaca, a GHP EUROBAU, s. r. o., ktorá obnovila kopilitovú stenu plavárne.

Všetky tieto skutočnosti vyvolávajú otázky o rozhodovacích procesoch a prioritách v rámci projektu rekonštrukcie. Zatiaľ čo niektoré aspekty plavárne sa dočkali výrazného zlepšenia, stav bazénovej vane a jej farby ostáva naďalej problémom, ktorý si vyžaduje pozornosť, no podľa hovorkyne kraja podnetom sa kraj bude zaoberať a ďalej preveruje aktuálny stav.

Predstavitelia KSK a školy sú však jednotní v tom, že rekonštrukcia bola potrebná a že výsledok prináša mnoho pozitív. Otvorenie plavárne je krokom vpred pre športovú infraštruktúru v regióne a napriek istým nedostatkom výsledky hovoria o zlepšení podmienok pre všetkých návštevníkov.

Z pohľadu investícií ide o pozitívny príbeh, ktorý však zanecháva miesto pre diskusiu o udržateľnosti a údržbe. Odpovede na otázky, ktoré vyvstávajú v súvislosti s rekonštrukciou, budú pravdepodobne hľadať všetci zúčastnení a obyvatelia mesta ešte dlho po jej dokončení.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok