Bratislavská zoo má nový prírastok. Známemu druhu antilopy sa narodilo mláďa

BRATSLAVA – V bratislavskej zoo sa koncom novembra narodilo mláďatko dikdika Kirkovho. Tento druh antilopy pritom patrí medzi najmenšie na svete. Viete, koľko meria a váži?

408131678_844888107644568_4748970431835930883_n Antilopa dikdik Kirkov je charakteristická menším vzrastom. Foto: ZOO Bratislava

Tento druh antilopy síce nepatrí ku kriticky ohrozeným, ale jeho populácia vo voľnej prírode, podobne ako pri iných antilopách, postupne klesá. Dikdik Kirkov pochádza z polopúštnych a suchých saván východnej Afriky. Ide o bylinožravca, ktorý je aktívny prevažne v noci. V zoo ho ale môžete vidieť aj cez deň, ako odpočíva v tráve.

Pre menší vzrast je veľmi ľahkou korisťou najmä mačkovitých šeliem, väčšinu života preto strávi v trávnatých porastoch. Názov si domorodci odvodili od jeho správania v okamihu nebezpečenstva, keď vydáva poplašné zvuky dik dik. Pri narodení meria dikdik Kirkov približne 15 centimetrov, dospelý jedinec má výšku v kohútiku len 35 centimetrov a jeho váha je okolo 6 kíl. Vo voľnej prírode sa dožíva piatich rokov, v zajatí 10 rokov.

V bratislavskej zoo sa nachádza menšie stádo dikdikov, ktoré sa rozrástlo posledným prírastkom. „Mláďatko dikdika Kirkovho má teraz približne polovičnú výšku oproti dospelým jedincom. Keďže je dnes pekne a pomerne teplo, vybehli dikdiky aj do vonkajšieho výbehu,“ píše sa na Facebooku ZOO Bratislava. Malá antilopa je však stále v odkladacom režime v bezpečí boxu. V takomto režime sú mláďatá prvé 3 mesiace, kedy ich matky nechávajú ukryté pred predátormi. Ak si niekto dikdika obľúbi, môže ho podporiť symbolickou adopciou, a to sumou 100 eur na jeden rok.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok