V Žiline platí od novembra 2023 zákaz predaja živých kaprov na vianočných trhoch. Obmedzenie zaviedli z dôvodu ochrany zvierat. Kapry totiž podľa vedenia mesta predávajú v malých nádobách, v ktorých nemajú dostatok priestoru a vzduchu. V dôsledku toho vraj trpia stresom a môžu sa u nich vyskytnúť zdravotné problémy.

Kauza Višňové: Slovensko si pri stavaní diaľnic vinou politikov ušilo z hanby kabát

Mohlo by Vás zaujímať Kauza Višňové: Slovensko si pri stavaní diaľnic vinou politikov ušilo z hanby kabát

Zákaz predaja živých kaprov na žilinských vianočných trhoch vyvolal rozporuplné reakcie. Niektorí ľudia sú so zákazom spokojní, pretože považujú za dôležité chrániť zvieratá. Iní sú z novinky nešťastní, pretože kapor je pre nich tradičnou súčasťou vianočných sviatkov. „Každý rok máme kapra a bude aj tento rok. Pre mňa za mňa pôjdem aj do iného mesta, aby som si rybu kúpil. Nebude nám mesto zakazovať to, čo máme radi," vraví rozhorčene Žilinčanka Jana, ktorá síce kapra neobľubuje, ale jej manžel sa bez neho jednoducho nezaobíde.

Žilinskí poslanci schválili zvyšovanie daní. Takto sa to dotkne obyčajných ľudí

Mohlo by Vás zaujímať Žilinskí poslanci schválili zvyšovanie daní. Takto sa to dotkne obyčajných ľudí

Žilinský Štandard preto zisťoval, či sa v celej Žiline nebude dať kapra kúpiť. Zástupcovia mesta Žilina obmedzenie s rybármi vopred neprediskutovali. „Vystúpili v médiách s informáciou, ktorá vzbudila u ľudí neistotu. Ale neinformovali ich, kde sa bude dať ryba v Žiline kúpiť. Preto chceme občanom odkázať, že združenie sa snaží urobiť maximum pre to, aby si každý mohol kúpiť kapra alebo pstruha na štedrovečerný stôl u našich členov," uviedlo Združenie chovateľov rýb na Slovensku vo svojom vyhlásení, ktoré poskytli médiám.

Ste rybári? Tak táto správa je práve pre vás

Mohlo by Vás zaujímať Ste rybári? Tak táto správa je práve pre vás

To znamená, že v Žiline a blízkom okolí bude v týchto dňoch predávať živé ryby zhruba desať subjektov na svojich, prípadne na prenajatých pozemkoch. Kapre sa nebudú predávať na mestských pozemkoch. Slovenský rybársky zväz v Žiline bude predávať kapre na adrese Andreja Kmeťa 20, od 18. do 22. decembra 2023 v čase od 9:00 do 15:00. Za kapra zaplatíte 5,50 eura/1 kg. Iné druhy v ponuke sú pstruh, tolstolobik a v ponuke je aj možnosť spracovania ryby priamo na mieste. Takže kapra si vyberiete, zaplatíte a rybári vám ho spracujú a vy si zoberiete domov už hotového kapra, ktorého si budete môcť dať do mrazničky a na Štedrý deň si ho upiecť.

Živého kapra pred Vianocami v Žiline nekúpite

Mohlo by Vás zaujímať Živého kapra pred Vianocami v Žiline nekúpite

Kapor podávaný na Štedrý večer, to je jednoducho klasika, ktorá musí byť. Najčastejšie ho vyprážame v trojobale, ale možností je viac. My vám ponúkame recept ako pripraviť kapra na víne a cesnaku.

Na prípravu potrebujeme nasledovné suroviny:

  • kapor
  • 10 g masla
  • 150 až 200 ml bieleho (alebo ružového) vína podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • korenie farebné čerstvo mleté podľa chuti
  • rasca drvená
  • 1 hlavička cesnaku podľa chuti
  • tymian sušený

Zdatní kuchári s prípravou nebudú mať žiadny problém. Postup je veľký jednoduchý a rýchly, nezaberie veľa času. Porcie z kapríka umyjeme, osušíme, osolíme, jemne ochutíme drvenou rascou a uložíme do pekáča, ktorý sme vymazali kúskom masla. Vložíme do rúry zohriatej na 190 °C a pečieme 15 minút.

Medzitým zmiešame cca 1,5 až 2 dl bieleho alebo ružového vínka, 5 až 6 očistených a pretlačených strúčikov cesnaku a 1/2 až 1 ČL sušeného tymianu. Po 15 minútach kapríka rovnomerne polejeme vínovo-cesnakovou zmesou a pečieme ešte 10 minút, nakoniec zapečieme pod grilom 3 až 4 minúty (na najvyšší výkon).

Príloha môže byť podľa chuti. Najlepšie sú uvarené zemiačiky, zmiešané s malým kúskom masla a petržlenovou vňaťou, ochutené štipkou soli. Príprava je približne 5 minút a kapor sa pečie 25 až 30 minút na 190 °C. No a Žilinský Štandard vám praje dobrú chuť.