Zomrel spolumajiteľ Esetu Rudolf Hrubý

SR Hokej Kaufland Winter Games TK BAX Vo veku 69 rokov zomrel Rudolf Hrubý. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vo štvrtok vo večerných hodinách zomrel spolumajiteľ svetoznámej softvérovej spoločnosti Eset Rudolf Hrubý. Ako prvý o tom informoval denník Nový čas. Web príčinu smrti jedného z najbohatších Slovákov neuviedol. Výkonným zástupcom klubu úmrtie Hrubého potvrdila jeho najbližšia rodina.

Hrubý bol aj väčšinovým vlastníkom hokejového klub HC Slovan Bratislava a zároveň členom Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Podľa denníka boli o úmrtí informovaní hráči a členovia tímu z hlavného mesta. „HC SLOVAN Bratislava vyjadruje v mene všetkých svojich hráčov, zamestnancov a fanúšikov úprimnú sústrasť rodine, priateľom a známym Rudolfa Hrubého. Česť jeho pamiatke,“ uvádza klubový web, ktorý bude o dátume poslednej rozlúčky informovať neskôr.

„Hrubý sa stal hlavným majiteľom bratislavského klubu v júli v roku 2020, keď ho kúpil od Juraja Širokého. Slovan pod jeho vedením získal titul v sezóne 2021/22. Aktuálne klub zažíva jednu z najhorších sezón histórie, keď je na predposlednom mieste len sedem bodov pred posledným Humenným,“ rekapituluje Nový čas.

Najväčší úspech pod jeho vedením klub zaznamenal počas ročníka 2021/2022, keď pri oslave storočnice získal rekordný deviaty titul majstra Slovenska.

V Esete mal Rudolf Hrubý 22-percentný vlastnícky podiel, bol jedným zo šiestich spolumajiteľov tejto nadnárodnej korporácie. V Slovane vlastnil väčšinu – 57 percent.

Hrubý podľa informácií HokejPortal zomrel na následky zlyhania srdca. Redakcia informáciu zaznamenala z viacerých zdrojov, no oficiálne potvrdená nebola. Hrubý zomrel len niekoľko hodín po odvolaní hlavného trénera Slovanu Vladimíra Růžičku.

Hrubý sa v roku 2020 stal spolumajiteľom pretekárskeho okruhu Slovakia Ring, ktorý sa nachádza v blízkosti obce Orechová Potôň v okrese Dunajská Streda. Patril takisto medzi podporovateľov atletiky. Súdil sa aj o vlastníctvo bratislavského hotela Carlton. Hrubý má svoj podiel na vývoji vodíkového autobusu od startupu Mobility-Innovations Production. Majitelia Esetu sú zároveň akcionármi Denníka N. Hrubý bol členom dozornej rady tohto média.

Portál Fontech, ktorý spadá pod Startitup, pripomína, že Eset sa od Hrubého vlani dištancoval. Podnikateľ totiž podľa spoločnosti porušil jej etický kódex a prispieval na politickú kampaň. Médiá ho následne označili za oligarchu. Pripomeňme, že Hrubý sponzoroval kampaň Rudolfa Kusého, trojnásobného starostu bratislavského Nového Mesta. 

Hrubý okrem iného podporil aj rozhodnutie hokejového zväzu umožniť hráčom z KHL reprezentovať Slovensko, napísal Forbes. Pripomeňme, že pôvodné rozhodnutie SZĽH nezakázať hráčom z KHL účasť v reprezentačnom tíme v tom čase vyvolalo v športovom zväze napätie a vyústilo do odchodu Michala Handzuša z Výkonného výboru SZĽH. Neskôr zväz verdikt zmenil a hráči sa na majstrovstvách sveta v Lotyšsku a Fínsku objavili.

Magazín Forbes odhadol tohtoročný majetok Hrubého na 770 miliónov eur, vďaka čomu mu patrí siedma priečka v rebríčku najbohatších Slovákov.


Ďalšie články