Primátorky Katarína Macháčková a Silvia Grúberová či riaditeľ zoo Emil Divéky. Ako prežívajú Vianoce osobnosti z hornej Nitry? 

HORNÁ NITRA – Pre mnohých sú Vianoce najkrajším obdobím v roku. Členovia rodiny sa zídu pod vianočným stromčekom, pochutia si na tradičných jedlách ako kapustnica či kapor a trávia spoločne čas.

tri osobnosti Ako prežívajú Vianoce osobnosti z hornej Nitry? Katarína Macháčková, Silvia Grúberová, Emil Divéky. Foto: Regiony.sk, Štandard

Vianoce vyzerajú v každej domácnosti inak a rodiny majú rôzne zvyky či tradície. Oslovili sme niekoľko známych osobnosti z hornej Nitry s otázkou, ako trávia Vianoce so svojimi rodinami.

Vianoce u primátorky mesta Prievidza Kataríny Macháčkovej

Vianoce prežívam naozaj intenzívne, aj vďaka rôznym predvianočným stretnutiam napríklad so zamestnancami opatrovateľskej služby, alebo spoločným obedom s osamelými, výlovom kaprov s deťmi priamo na námestí a prinesením betlehemského svetla od prievidzských skautov.

Práve moment odpaľovania betlehemského svetla na úrade je pre mňa a mojich kolegov tým skutočným začiatkom vianočných sviatkov, kedy sa stíšime a naladíme na pravú vianočnú atmosféru pokoja a radosti.

Štedrý deň je pre mňa veľmi tradičný. Už niekoľko rokov ako primátorka pravidelne navštevujem Zariadenie pre seniorov, kde máme spoločnú večeru so seniormi a zamestnancami.

Vždy je to veľmi radostné, a zároveň dojemné. A potom sa už ponáhľam za mojou rodinou a vnúčatkami.

Vianočná večera je v hlavnej réžií môjho manžela, ktorý miluje varenie. Osobne je mojím obľúbeným jedlom tradičná vianočná kapustnica, ktorú však môj manžel pripravuje netradične v kotle.

Možno to viacerí o mne nevedia, ale pochádzam naozaj zo skromných pomerov. Rané detstvo sme prežili s mojou maminou u starých rodičov v chalúpke v malej dedine Šútovce.

Bolo to naozaj ako zo starých filmov, pretože jedna izba slúžila ako kuchyňa a v druhej sme bývali aj spali. Vianoce sme mali skromné, no spomínam na ne s láskou, pretože vtedy sa naozaj neprežívali darčeky, stromček a hostina ale vzájomná blízkosť a pokoj.

Preto sú aj v súčasnosti pre mňa najkrajšie chvíle, keď sa spoločne tešíme s vnúčatami a vidíme ich bezprostrednú radosť z Vianoc.

Vianoce u primátorky mesta Handlová Silvii Grúberovej

Vianočné sviatky aj Silvester budem tráviť v rodinnom kruhu, a pevne verím že v pokoji a v radosti a bez žiadnej mimoriadnej udalosti…

Do práce však isto na deň – dva pôjdem. Po Silvestri vyrážame s rodinou na pár dní na zimnú dovolenku. Máme radi hory aj vodu a tentoraz sa tešíme na termálnu vodu na juhu Slovenska.

Verím, že si pokoj, relax a teplo rodinného kruhu doprajú aj naši obyvatelia a aspoň na chvíľu sa zbavíme hektiky všedných dní. Veľa zdravia, lásky a krásnych sviatočných dní prajem všetkým. 

Vianoce u riaditeľa Národnej zoologickej záhrady Bojnice Emila Divékyho

Vzhľadom na moju veľkú pracovnú vyťaženosť, ako každý rok, vianočné sviatky budem tráviť v najbližšom kruhu svojej rodiny v domácom prostredí.

Teším sa na tento čas, pretože po náročnom roku je potrebné si oddýchnuť a užiť si rodinu plnými dúškami.