Jordan Peterson pre Štandard: Nerobte to, čo ponúkajú narcistickí hedonisti. Nejde im o vás, len o ich moc

profimedia-0605933361 Jordan Peterson. Foto: Profimedia.sk

Jordan Peterson hovorí o poučení z Jóba a svojom zápase s vierou, opisuje, prečo sa práve v Kanade tak darí progresívnej ideológii, a prečo je obrovský rozvoj vedy zlučiteľný s kresťanstvom. Peterson odpovedá aj na otázku, či bude polarizácia pokračovať, či sa máme vôbec usilovať o diskusiu s tými, ktorí nepočúvajú a či sa môže Slovensko vyhnúť západnemu scenáru. V závere priblíži svoje obavy z umelej inteligencie a tézu, prečo radšej ako o plánoch do budúcnosti hovorí o potrebe morálnej zmeny v súčasnosti. Petersonov rozhovor v Štandarde je prvý, ktorý poskytol nejakému slovenskému médiu, otázky kladie Peter Števkov.

Klinický psychológ a emeritný profesor Torontskej univerzity Jordan Peterson patrí k najvýznamnejším a najznámejším verejným intelektuálom súčasnosti. Svetovú pozornosť si získal v roku 2016, keď zverejnil sériu videí na YouTube, v ktorých kritizoval zmeny kanadskej legislatívy, ktorých cieľom bolo zaviesť „rodovú identitu a prejav“ ako zakázané dôvody diskriminácie. Peterson povedal, že návrh zákona urobí z používania určitých rodových zámen vynútený prejav a tento argument spojil so všeobecnou kritikou politickej korektnosti a politiky identity.

Dostalo sa mu značného mediálneho pokrytia, ktoré vyvolalo podporu aj kritiku. V roku 2018 mu ďalšiu popularitu prinieslo vydanie bestsellera 12 Pravidiel pre život: Liek na chaos. V roku 2023 stál pri zrode iniciatívy Aliancia pre zodpovedné občianstvo (Alliance for Responsible Citizenship – ARC), ktorej deklarovaným cieľom je predstaviť víziu lepšieho sveta. Štandard sa s Petersonom rozprával krátko pred Vianocami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami