Nové trendy, udalosti aj výzvy. Čo priniesol rok 2023 v kryptomenách

Rok 2023 priniesol vo svete kryptomien mnoho zaujímavých trendov, udalostí a výziev, ktoré zase raz poukázali na odolnosť, inovatívnosť a budúci potenciál tohto sektoru.

pexels-worldspectrum-844127 Bitcoin. Ilustračné foto: Pexels.com

Začiatkom roka sa bitcoin obchodoval na úrovni približne 16,5-tisíca dolárov a postupne rástol po celý rok až na úroveň 44-tisíc dolárov za kus [2. januára 2024 prekonal hranicu 45-tisíc dolárov, pozn. red.], čím sa stal jedným z najviac rastúcich aktív tohto roku. A to všetko aj napriek mnohým negatívnym správam na trhu. Celková trhová kapitalizácia kryptomien narástla o takmer 50 percent na 1,2 bilióna dolárov. Tento rast podporil okrem rastu ceny bitcoinu aj rast ekosystému ethereum a sektora DeFi.

V rámci ekosystémov etherea a DeFi bol relatívne výrazný rast spojený s rozkvetom technológií druhej vrstvy, špecificky tých, ktoré zavádzajú technológie dôkazov nulových vedomostí (z angl. Zero-knowledge proof). Rástlo aj množstvo kapitálu, ktorý pritiekol do etherea v rámci stakingu, a to hlavne po významnej aktualizácii siete v marci. Tento rast sa premietol aj do rastu protokolov ako Lido, zameraných na likvidný staking.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.