Poslancov hnevá, že sa musia hlásiť primátorovi. Magistrát sa odvoláva na pravidlá

KOŠICE – To tu ešte nebolo. Ak chcú mestskí poslanci ísť na magistrát, musia sa vopred ohlásiť primátorovi. Viacerí na tento fakt poukazujú na sociálnych sieťach.

Primátor Košíc Richard Polaček Primátor Polaček podpísal zmenu Štatútu mesta KošiceFoto: Boris Macko

Rozčarovanie neskrýval ani mestský poslanec Dominik Karaffa. „Takto vyzerá spolupráca v podaní primátora Polačeka. Primátor zakázal zamestnancom magistrátu komunikovať s mestskými poslancami a púšťať ich do budovy magistrátu, a to len preto, aby mu poslanci prestali oponovať. Takto si úctu a rešpekt nezíska,“ zverejnil Karaffa v statuse na sociálnej sieti.

V rozhorčení zašiel ešte ďalej. „Máme majetkovú komisiu. Vždy som si ako predseda komisie prešiel veci s tajomníčkou. Odteraz to už nie je možné len preto, že si jeden alkoholik a úchylák postaví hlavu. Potom bude rozprávať, že poslanci nič nerobia a že si nič nezaslúžia,“ nedával si Karaffa servítku pred ústa. Podľa neho je smiešny aj dôvod, kvôli ktorému sa majú poslanci hlásiť primátorovi. „Pán riaditeľ (magistrátu) Čop s platom 6 700 eur brutto mesačne, mi dnes povedal, že kvôli obave z teroristického útoku nemôžeme ako poslanci chodiť na jednotlivé úseky na magistráte. To sme podozriví z terorizmu?“ pýta sa Karaffa.

Zverejnil aj komunikáciu s primátorom, v ktorej mu Polaček odpovedá, že mu predtým, ako príde na magistrát, musí zavolať. A napísal mu aj dôvod: „Mnohí poslanci a starostovia tvrdia, že nič v meste. Ak nič, tak nič. Potrebujem mať info, čo potrebuje kto. Aby sa tie reči skončili.“ píše mu doslovne primátor.

Podobné skúsenosti majú viacerí, ktorí chceli riešiť na magistráte pracovné záležitosti. Bez primátorovho súhlasu sa však dostanú len po vrátnicu. „A toto je realita. Verejne vyzývať na spoluprácu, ale reálne chce len despoticky vládnuť. Ani mňa svojho času nechceli púšťať cez vrátnicu,“ pridal svoje skúsenosti bývalý poslanec Ladislav Strojný.

Aj mestský poslanec Michal Djordjevič tvrdí, že si musel vstup na magistrát vytelefonovať. „Minulú stredu som bol na magistráte, aby som zistil podrobnosti konfliktu medzi primátorom a starostami mestských častí. Nechceli ma pustiť, tak som volal na sekretariát primátora. Tam ma odkázali priamo naňho. Volal som teda jemu, no nedvíhal. Nakoniec som sa skontaktoval s riaditeľom magistrátu a pustili ma,“ opísal Djordjevič svoju skúsenosť s tým, že ho to podráždilo, no rešpektoval to.

Denníku Štandard poskytol stanovisko aj magistrát, ktorý tvrdí, že je to inak. „Nevidíme dôvod reagovať na útoky poslanca Karaffu, ktorý zneužil vzniknutú situáciu na vlastné zviditeľnenie na sociálnych sieťach. I naďalej ostáva v platnosti predpis, ktorý reguluje riadený vstup návštev na magistrát. Poslancov sme ešte v decembri zdvorilo požiadali, aby pravidlá, ktoré sú bežné v každej slušnej inštitúcii na Slovensku, rešpektovali,“ uvádza sa v stanovisku mesta.

„Poprosili sme ich, aby všetky požiadavky na odborné referáty a žiadosti o stretnutia so zamestnancami v ich pracovnom čase posielali prioritne kancelárii primátora, ktorá ich žiadostiam vyhovie a zorganizuje termín stretnutia,“ píše sa ďalej v stanovisku. Podľa magistrátu spomínané opatrenia súvisia s optimalizáciou organizácie práce a otvorením zrekonštruovanej kancelárie prvého kontaktu, ktorá slúži na vybavenie takmer každej agendy magistrátu.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok