Foto: Gastropohromy našich nemocníc občas hraničia s rizikom podvýživy

SLOVENSKO – V našom najnovšom fotočlánku sa zameriavame na gastropohromu v slovenských štátnych nemocniciach. Podľa Európskej spoločnosti pre klinickú výživu a metabolizmus (ESPEN) sú prístupy k nemocničným diétam často nekonzistentné a nepostačujúce z hľadiska výživových potrieb pacientov.

Nemocničná strava Aj takto vyzerá nemocničná strava v UNLP Košice. Foto: Peter G.

Podľa Európskej spoločnosti pre klinickú výživu a metabolizmus (ESPEN) sú prístupy k nemocničným diétam v Európe a vo svete veľmi rozmanité a často neberú dostatočne do úvahy výživový stav pacientov. ESPEN zdôrazňuje potrebu systematického prispôsobenia nemocničného jedla individuálnym výživovým potrebám pacientov vrátane zohľadnenia potravinových alergií a intolerancií.


Prieskumy v nemocniciach totiž ukázali, že terapeutické diéty ako nízkosodíkové alebo bezlepkové diéty, alebo diéty s upravenou textúrou a konzistenciou, sú spojené so zníženým prísunom energie, a teda s vyšším rizikom podvýživy. Často sa predpisujú bez hodnotenia výživového stavu pacienta a bez zohľadnenia jeho potrieb.


„Podľa výsledkov prieskumu a na základe skúseností lekárov je situácia v slovenských nemocniciach alarmujúca. Vyzývame preto Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v nemocniciach zaviedlo funkčný model nutričného manažmentu,“ informoval ešte minulý rok prezident Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy Juraj Krivuš, podľa ktorého sú dve tretiny pacientov ohrozené podvýživou.


Pre hospitalizovaných pacientov, medzi ktorými sú ľudia po operácii, čerstvé mamičky po pôrode či onkologickí pacienti, je dôležité zabezpečiť vyváženú a výživnú stravu, ktorá podporuje zotavovanie a celkové zdravie. Konzumácia bieleho pečiva každý deň sa zvyčajne nepovažuje za ideálnu voľbu, no v našich nemocniciach je na dennom poriadku.

Je všeobecne známe, že biele pečivo obsahuje predovšetkým jednoduché sacharidy s nízkym obsahom vlákniny. Preto celozrnné výrobky či zelenina sú určite vhodnejšou alternatívou z dôvodu, že obsahujú viac vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém. Pacienti v našich nemocniciach často však čelia smutnej realite, ktorá by nám nemala byť ľahostajná.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok