Konflikt primátora so starostami mal ďalšiu dohru. Tentoraz ignoráciu

KOŠICE – Nevraživosť medzi starostami veľkých mestských častí a primátorom sa stupňuje. Nielen otvorene, ale aj potichu. Starostovia boli pozvaní, no neprišli.

Prijatie na radnici Primátor v utorok slávnostne prijal starostov mestských častí. Viacerí pozvanie ignorovali. Foto: FB Ladislav Lorinc

Presnejšie išlo o slávnostné tradičné novoročné stretnutie primátora so starostami mestských častí. Na spomínanej akcii v historickej radnici sa v utorok prvýkrát po dlhých rokoch zišla oklieštená zostava. Starostovia veľkých mestských častí už vopred avizovali, že neprídu. Svoj sľub splnili. Akciu ignorovali.

Dôvod spoločne dohodnutého kroku je jasný, veď v posledných dňoch rezonuje čoraz viac. Primátor nevyplatil mestským častiam podielové dane. V niektorých mesiacoch „len“ časť z nich. „Pozvanie prišlo, no ja tam určite neprídem. A ako viem, ani kolegovia z iných veľkých mestských častí,“ avizoval pre Štandard starosta mestskej časti Dargovských hrdinov Dominik Babušík.

Podobne sa vyjadril aj starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc. „Určite tam nepôjdem šaškovať, tváriť sa, že sa nič nestalo, a potom si ešte urobiť spoločnú fotku. To v žiadnom prípade,“ dušoval sa Lörinc. Dodal, že aj takto chce dať s ďalšími kolegami primátorovi Jaroslavovi Polačekovi najavo, čo si o jeho posledných krokoch myslia.

Svojich kolegov podporil aj starosta Starého Mesta Igor Petrovčik. „Tento obedný čas som radšej zmysluplnejšie využil na ochutnanie a pohostenie kolegov čerstvo vyúdenými štipľavými klobáskami z našej nedávnej zabíjačky. Všetci starostovia sme pred zopár dňami dostali pozvánku s preklepom na novoročné stretnutie s primátorom. S primátorom, ktorý cielene finančne likviduje mestské časti vrátane MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka,“ uvádza v stanovisku, ktoré zverejnil aj na sociálnej sieti.

„Rovnako ako väčšina starostov veľkých mestských častí som sa dnes aj ja rozhodol ignorovať pozvanie od primátora, ktorý si nestojí za slovom a svojím správaním polarizuje poslancov, starostov aj všetkých Košičanov. Som starostom najkrajšej a najdôležitejšej MČ, takže nebudem tolerovať toto neseriózne až arogantné správanie primátora voči starostom a mestským poslancom,“ dodal Petrovčik. Poukázal aj na chybu protokolistov, ktorým pripomenul, že už je rok 2024, a nie 2023. „Už dávno som upozorňoval kolegov poslancov a starostov, že sú naivní a že ich opakovane oklame, ale neverili mi,“ uzavrel Petrovčik s dôvetkom, že dnes už „veľkí“ starostovia pochopili, že sa nemýlil. Verí, že v krátkom čase to pochopia aj „malí“ starostovia, ktorých si zatiaľ primátor kúpil z vyzbieraných daní tým, že im za december už nekrátil financie.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok