Spor medzi mestom a starostami: Mestské časti majú minimum, pociťujú prvé problémy

KOŠICE – Konflikt medzi primátorom a niektorými starostami nielenže trvá, ale naberá na intenzite. Nečudo, mestské časti sú ukrátené o podielové dane. Kvôli tomu začínajú pociťovať finančné problémy.

Babušík Starosta Dominik Babušík tvrdí, že mestské časti reálne dostávajú zlomok z podielových daní. Foto: MČ Dargovských hrdinov

V niektorých prípadoch im od mesta prišla aspoň časť daní, minulý rok v decembri dokonca nevideli ani cent. Primátor Jaroslav Polaček tvrdí, že mesto je v zlej finančnej situácii. A preto by mali šetriť aj mestské časti. Napríklad aj na platoch starostov, miestnych poslancov či zamestnancov. Ide hlavne o veľké mestské časti, ktoré majú niekoľko desiatok tisícov obyvateľov.

Starostovia spomínaných mestských častí sa samozrejme bránia. Argumentujú tým, že podielové dane posiela štát a primátor ich nemôže svojvoľne zadržať. Starosta mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov (DH) Dominik Babušík poukazuje na to, že mestské časti v skutočnosti už šetria. Lebo musia. „Naša mestská časť sa na to pripravila. Zaplatili sme nájom za priestory miestneho úradu na tri mesiace vopred. V rezervnom fonde máme 130-tisíc eur,“ vyratúva starosta s tým, že v mestskej časti sa s peniazmi určite nešafári.

Spolu so starostami ostatných mestských častí čaká, či tento mesiac mesto pošle podielové dane a v akej výške. „Preto sme spolu kolegami otvorili ešte koncom minulého roka na zastupiteľstve tému redukcie počtu mestských častí. A svoj návrh nemienim stiahnuť. Veď zníženie počtu mestských častí bude aj tak politické rozhodnutie,“ myslí si Babušík. Podľa neho mestské časti vrátane DH nedostávajú z podielových daní vysokú čiastku.

„Mesto dostáva na každého obyvateľa podielové dane vo výške 550 eur. Naša mestská časť má z tejto sumy 38,86 eura na každého obyvateľa. Alebo inak. mesto má rozpočet zhruba 300 miliónov eur. Na mestské časti to vychádza necelých 10 percent,“ argumentuje starosta. Mrzí ho aj rozdielny prístup magistrátu. „Mesto nevyplatilo, resp. krátilo podielové dane všetkým mestským častiam okrem troch – Džungle, Kavečian a Lorinčíka. Tie dostali podielové dane v plnej výške. Otázkou je, prečo?“ pýta sa starosta.

Odmieta kritiku za kultúrnu akciu, ktorú mestská časť pripravila pred Vianocami. „Išli sme do rizika, keďže počasiu nerozkážeme. Preto sme akciu preložili na január ako novoročný koncert. Ten nás stál maximálne nejakých 500 až 600 eur, čo nie je horibilná suma,“ dodal na záver Babušík.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok