Bitcoin po pätnástich rokoch vyrástol a integroval sa do finančného systému

Wall Street zaznamenala najprudší pád od roku 1987 Maklér na burze cenných papierov v New Yorku. Foto: TASR/AP

Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) schválila takzvané bitcoinové spotové ETF, teda fondy, ktoré sú obchodované na klasických amerických burzách ako napríklad New York Stock Exchange.

Nie je to prvý obchodovateľný fond súvisiaci s bitcoinom, dokonca ani v USA. Už 19. októbra 2021 sa prvýkrát začal obchodovať ProShares Bitcoin Strategy, ktorý nevlastnil priamo bitcoiny, ale ich deriváty. Ďalšie ETF fungovali v iných krajinách, napríklad v Kanade alebo vo Švajčiarsku.

Od 11. januára 2024 je možné v USA obchodovať aj fondy, ktoré držia priamo ako podkladové aktívum bitcoin. Schválených bolo jedenásť fondov. Posledné dni sa jednotlivé fondy predbiehali v tom, kto dá aké nízke poplatky za správu.

Americký finančný regulátor pritom takmer dekádu zamietal žiadosti o ETF. Spoločnosť Grayscale, ktorá prevádzkuje Bitcoinový trust, vyhrala 29. augusta minulého roka súdny spor. Vďaka nemu súd odmietavý postoj SEC zvrátil.

Komisia pre cenné papiere a burzu nemá totiž rozhodovať, čo je pre investorov dobrá investičná príležitosť, ale dohliadať na to, aby boli informovaní o rizikách a aby fondy naozaj predávali to, čo sľubujú. Šéf SEC Gary Gensler, známy svojím odmietavým postojom ku kryptomenám, pritom ešte 9. januára na sociálnej sieti X písal, aké sú kryptomeny nebezpečné. Schválenie sa teda uskutočnilo aj napriek sústavnému odmietavému postoju komisie.

Čo znamená schválenie pre investorov a pre bitcoin? V prvom rade sú bitcoinové ETF ľahko dostupné všetkým, ktorí majú účet u brokera a môžu nakupovať. Ide o inštitucionálnych aj retailových investorov. Prístupnosť tejto formy bitcoinu teda výrazne stúpla. Okrem toho ETF je možné držať v USA na sporiacich dôchodkových účtoch (takzvaných 401k), ktoré sú daňovo zvýhodnené. Je teda možné, že si Američania začnú viac sporiť na dôchodok práve v bitcoinovom deriváte.

Používatelia bitcoinovej siete však nie sú z tohto vývoja úplne nadšení. Na cenu to má asi pozitívny dosah, ale bitcoineri upozorňujú, že bitcoinové ETF nie je bitcoin. Na túto kryptomenu sa často pozeráme ako na nástroj ochrany proti monetárnej inflácii (nafukovaniu peňažnej zásoby), konfiškácii majetku, kapitálovým obmedzeniam, extrémnemu zdaneniu či ako nástroj finančnej inklúzie. Z týchto vlastností bude mať bitcoin držaný prostredníctvom ETF len vlastnosť ochrany proti monetárnej inflácii.

Ľudia z globálneho juhu často nemajú ani dolárový bankový účet, nieto ešte účet u brokera. Tí si budú musieť kupovať naozajstný bitcoin. Vlastníctvo ETF je pod kontrolou úradov a štátov, takže sa naň vzťahujú kapitálové obmedzenia a možnosť jednoduchej konfiškácie.

Aj napriek týmto výhradám je schválenie bitcoinových ETF jasným znakom toho, že bitcoin po pätnástich rokoch existencie vyrástol a je integrovaný do finančného systému.


Ďalšie články