V USA padol prelomový verdikt. Bitcoinové ETF dostali od amerického regulátora zelenú

bitcoin-2730220_1280 Foto: tombark/Pixabay

Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v stredu schválila zmeny pravidiel, ktoré umožnia vytváranie bitcoinových fondov obchodovaných na burzách v USA. Ide o dlho očakávaný krok, ktorý umožní bežným malým investorom jednoduchší prístup k volatilnej kryptomene.

Agentúra Bloomberg popísala rozhodnutie SEC ako prelomovú udalosť pre sektor digitálnych aktív v hodnote približne 1,7 bilióna dolárov. Doplnila, že to významne rozšíri prístup k najväčšej kryptomene na Wall Street a aj mimo burzy. Podľa CNBC to môže mať vplyv na prijatie kryptomeny hlavným finančným prúdom, keďže štruktúra ETF poskytuje inštitúciám a finančným poradcom známy a regulovaný spôsob obchodovania.

Rozhodnutie pravdepodobne povedie k premene fondu Grayscale Bitcoin Trust, ktorý drží v kryptomene približne 29 miliárd dolárov, na ETF, ako aj k spusteniu konkurenčných fondov od hlavných emitentov, ako je Fidelity či iShares, ktorá je pod hlavičkou spoločnosti BlackRock. Prvé z fondov sú pripravené začať obchodovať ihneď.

Rozhodnutie o schválení bitcoinových ETF je zároveň víťazstvom pre správcov fondov, gigantov, ako sú BlackRock, Fidelity Investments či Invesco, ktorí tvrdo presadzovali, aby im SEC dala zelenú.

„Myslíme si, že schválenie SEC, ak ho my a ostatní dostaneme, je pre inštitúcie zelenou. Hovorili sme s pomerne veľkým počtom z nich a teraz, keď SEC účinne dláždi cestu, majú oveľa väčší záujem,“ povedala ešte v pondelok pre CNBC Cathie Woodová, generálna riaditeľka spoločnosti Ark Invest, ktorá spolupracuje so spoločnosťou 21Shares na navrhovanom bitcoinovom fonde.

Čo je ETF?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami