Zrútené lietadlo v Rusku: Zostrelili Ukrajinci stroj s vlastnými vojakmi?

Il 76 at Zürich airport Il 76. Foto: Profimedia.sk

V ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou sa predpoludním zrútilo vojenské transportné lietadlo Iliušin IL-76. Spravodajský portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na anonymné armádne zdroje napísal, že Ozbrojené sily Ukrajiny potvrdili zostrelenie lietadla s tým, že „to bola ich práca“. Neskôr nadpis zmenil. Podľa Rusov stroj prevážal desiatky ukrajinských zajatcov. Kyjev priznal, že sa v stredu mala konať výmena zajatcov, no nakoniec sa neudeje.

Videá na sociálnych sieťach ukazujú veľké lietadlo v Belgorodskej oblasti, ako naklonené na stranu padá na zem. Následne po výbuchu vyšľahnú plamene. Na mieste momentálne pracuje vyšetrovací tím a ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov na platforme Telegram uviedol, že zahynuli všetci ľudia, ktorí boli na palube. Ich počet však nespresnil.

Podľa pôvodnej správy údajne Iliušin prevážal rakety S-300 a Ozbrojené sily Ukrajiny sa na havárii lietadla podieľali. Ruské ministerstvo obrany však vo vyhlásení uviedlo, že v lietadle „bolo 65 zajatých vojakov ukrajinskej armády“, ktorých mali v Belgorodskej oblasti pripraviť na výmenu zajatcov.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov pritom pre rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda uviedol, že dnes naozaj malo dôjsť k výmene zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou. Nakoniec k nej však podľa jeho slov nedôjde.

Vymazaná zmienka o ukrajinskej operácii

Ukrajinska pravda neskôr na svojej stránke zmenila nadpis a vymazala zmienku, že „Ozbrojené sily Ukrajiny potvrdzujú operáciu“.

Anglický nadpis článku o zostrelení lietadla IL-76. Zdroj: reprofoto Ukrajinska pravda

Autor Stanislav Pohorilov aktualizáciu vysvetlil takto: „V článku boli predtým uvedené zdroje z ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa podieľali na zostrelení lietadla. Iný zdroj však pre redakciu túto informáciu nepotvrdil.“

Na zmenu nadpisu upozornili viaceré ruské a ukrajinské spravodajské kanály na platforme Telegram, ako napríklad Baza, Astra či InfoSvitlo. Posledný menovaný kanál tiež zopakoval tvrdenie ukrajinského veliteľstva o tom, že Iliušin prevážal zbrane, a nie zajatcov.

Čo hovorí Moskva

V reakcii na zrútenie lietadla vyhlásil šéf obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov, že ukrajinská armáda vystrelila na Iliušin tri rakety. Podľa jeho slov sa mala v stredu uskutočniť výmena zajatcov vo formáte 192 za 192. Prvé lietadlo vraj prepravovalo 65 ľudí a druhé zvyšok zajatcov.

„Ukrajinské vedenie dobre vedelo o pripravovanej výmene zajatcov, bolo informované o tom, ako budú zajatci doručení, ale lietadlo Il-76 zostrelili tri rakety buď protilietadlového raketového systému Patriot, alebo IRIS-T,“ povedal bez poskytnutia dôkazov.

Druhé lietadlo sa podľa Kartapolova otočilo, keď sa to prvé zrútilo v Belgorodskej oblasti.

Šéf ruského obranného výboru zároveň vyzval poslancov, aby začali pracovať na schválení označenia Ukrajiny ako teroristického štátu. „Je čas vrátiť sa k téze o uznaní Ukrajiny za teroristický štát a jej vládnuceho režimu za teroristickú bunku,“ povedal Kartapolov na plenárnom zasadnutí ruského parlamentu.

Šéf výboru pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij potvrdil Kartapolovovu pozíciu, ale tiež neposkytol o tom dôkazy. „Sám som o tom hovoril viackrát – kyjevský režim by mal byť uznaný za teroristický štát a celá Zelenského klika za ‚teroristickú bunku‘,“ uviedol na svojom kanáli na Telegrame.

Trosky havarovaného lietadla.

Nepriateľ je zákerný, nenechajte sa oklamať, radí ombudsman

Ukrajinský ombudsman uviedol, že tento incident vyšetruje a analyzuje získané informácie. „Vyzývam zástupcov ukrajinských médií a občanov, aby nerobili unáhlené závery a radšej sa spoliehali výlučne na oficiálne zdroje. Žiadam vás tiež, aby ste nešírili nepravdivé informácie. Nepriateľ je zákerný. A všetci vieme, aké hrozné metódy môže Rusko použiť na destabilizáciu ukrajinskej spoločnosti. Nenechajte sa oklamať provokáciami,“ povedal verejný ochranca ľudských práv Dmytro Lubinec.

Prisľúbil, že podrobnejšie informácie poskytne neskôr.

Aj Koordinačný štáb pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami haváriu vyšetruje spolu s ďalšími inštitúciami. „Predtým, ako oprávnené osoby alebo orgány vydajú oficiálne vyhlásenia alebo komentáre, vyzývame médiá a občanov, aby sa zdržali šírenia neoverených informácií. Zdôrazňujeme, že nepriateľ aktívne vykonáva informačné špeciálne operácie proti Ukrajine, ktorých cieľom je destabilizovať ukrajinskú spoločnosť,“ uviedol koordinačný štáb.

Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že nedokáže potvrdiť, že lietadlo zasiahli ukrajinské obranné sily, pretože „stále upresňuje informácie“.

Ako však bolo uvedené, výmena zajatcov sa aj podľa ukrajinskej strany dnes naozaj mala odohrať. „Môžem povedať, že výmena, ktorá na dnes bola naplánovaná, v súčasnosti neprebieha,“ povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov.


Ďalšie články