Tusk už začína s podporou potratov v Poľsku. Tabletka deň po má byť dostupná bez receptu

Donald Tusk bol kedysi členom Solidarity, neskôr poľským kresťanským demokratom, dnes je to premiér, ktorý začína obracať poľskú legislatívu k podpore potratov.

348899134_2217297851813218_7892071410629843512_n Donald Tusk. Foto: Tusk/FB

Tabletka známa pod označením „deň po“ má byť v Poľsku dostupná bez receptu a na požiadanie pre všetkých od 15. roku života. Informoval o tom dnes poľský premiér Donald Tusk na tlačovej besede po návrate z Kyjeva, kde sa stretol s prezidentom Zelenským a premiérom Šmyhaľom. Poľský liberálny denník Gazeta Wyborcza o tejto správe dnes informuje ako o udalosti dňa.

„Ten zákon je mimoriadne jednoduchý, pretože sa zmení iba jedna krátka veta. Dúfam, že počas práce v parlamente nebudú voči nemu žiadne námietky, obštrukcie ani pokusy o vetovanie tohto návrhu zákona. Tento liek by mal byť široko dostupný,“ povedal poľský premiér na adresu tabletky, ktorá spôsobuje usmrtenie ľudského plodu.

Tabletka bola v Poľsku dostupná už od roku 2017, bola však viazaná na lekársky predpis. Ten bude po novom potrebný iba pre dievčatá mladšie ako 15 rokov.

„Z farmaceutického zákona zmizne ustanovenie kvalifikujúce núdzovú antikoncepciu ako liek viazaný na lekársky predpis,“ píše k téme denník Rzeczpospolita.

Doteraz v Poľsku platí, že tabletku bolo možné predpísať po tom, keď lekár posúdil, či užívanie lieku nemá negatívny vplyv na zdravie pacientky.

Tusk zmenil postoj k potratom a už pred voľbami predstavil rétoriku, akú poznáme iba od presvedčených zástancov abortov. Tusk napríklad trval na tom, že miesto na kandidátke Občianskej platformy mohol mať iba taký politik, ktorý podporuje legalizáciu potratov v Poľsku.

V Poľsku sú potraty zakázané rozhodnutím ústavného súdu z 90. rokov, ktoré umožňuje potrat v prípade ohrozenia života matky, ťažkého poškodenia plodu alebo po znásilnení.

Očakáva sa, že poľský prezident Andrzej Duda bude legislatívu podporujúcu potraty vetovať. Na prehlasovanie prezidenta sú potrebné až dve tretiny poslancov Sejmu, ktoré Tuskova koalícia nemá.


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok