Predpovedal Prigožinov prevrat a obvinil Putina zo zrady Donbasu. V Rusku odsúdili bývalého veliteľa separatistov Girkina

girkin Bývalý vojenský šéf separatistov podporovaných Ruskom na východe Ukrajiny Igor Girkin, známy aj ako Igor Strelkov, sedí za sklom v súdnej sieni počas procesu v Moskve 25. januára 2024. Foto: TASR/AP

Igor Girkin, ktorý je známejší pod menom Strelkov, bol ministrom obrany doneckých proruských separatistov na Donbase v roku 2014. V Holandsku bol odsúdený za zodpovednosť za zostrelenie malajzijského boeingu MH 117 a smrť 298 cestujúcich. Počas posledných dvoch rokov bol kritikom Putina a ruského vedenia vojny na Ukrajine.

V Moskve dnes odsúdili bývalého vodcu proruských separatistov na Ukrajine a bývalého vojenského dôstojníka a príslušníka FSB na štyri roky. Igora Girkina uznal súd za vinného z výziev na extrémistickú činnosť. Za obvinením stojí FSB, Girkin obvinenia odmieta a voči rozsudku sa odvolá. Okrem väzenia dostal trojročný zákaz pôsobiť ako administrátor internetových stránok.

Girkin je bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB. Mal bojovať vo vojnách v Čečensku, za proruských separatistov v Moldavsku a údajne sa na strane Srbov zúčastnil aj bojov v Bosne a Hercegovine. V roku 2014 bol vojenským veliteľom separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny. Sám sa označil za človeka, ktorý vtedy stlačil „spúšť vojny“. Do povedomia sa dostal počas bojov o mesto Sloviansk.

Keď ho súd v Holandsku v neprítomnosti odsúdil na doživotie za účasť na zostrelení malajzijského boeingu MH 117 v Doneckej oblasti 17. júla 2014, Girkin priamu zodpovednosť za smrť 298 cestujúcich odmietol, keďže podľa svojich slov nestlačil spúšť, priznal však, že cíti morálnu zodpovednosť.

Girkin neskôr kritizoval Vladimira Putina za to, že počas prvej vojny na Donbase dostatočne nepodporil proruské sily, pričom ho obvinil zo zrady ľudí Donbasu. Inváziu Ukrajiny v roku 2022 podporoval, kritizoval však jej prevedenie. Po úvodných zlyhaniach ruskej armády sa jeho kritika ešte zintenzívnila a dokonca vyzval na postavenie ministra obrany Sergeja Šojgua pred popravčiu čatu.

Návrat na Ukrajinu

Girkin varoval pred porážkou Ruska vo vojne, pokiaľ krajina nevykoná aspoň čiastočnú mobilizáciu. Tá prišla v septembri 2022, vtedy už ale Girkin vyzýval na úplnú mobilizáciu, ktorá podľa jeho názoru bola „poslednou šancou“ na víťazstvo.

Girkin sa údajne v roku 2022 znova zúčastnil bojov na Ukrajine. V auguste toho roku mal byť zadržaný Rusmi na Kryme, keď sa pokúšal dostať na front v Chersonskej oblasti. V októbri 2022 sa znova vydal na Ukrajinu, kde ukrajinská vláda vypísala odmenu 150-tisíc amerických dolárov za jeho zadržanie.

„Jednoducho povedané, vojaci bojujú zo zotrvačnosti, nemajú ani najmenšiu predstavu o konečných strategických cieľoch vojenskej kampane. Vo väčšine jednotiek ozbrojených síl Ruskej federácie vojaci a dôstojníci nechápu: V mene čoho, za čo a s akými cieľmi bojujú. Je pre nich záhadou: Čo je podmienkou víťazstva alebo len podmienkou ukončenia vojny,“ opísal vtedy svoje skúsenosti.

Predpovedal Prigožinov prevrat

Girkin bol aj kritikom šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Upozorňoval, že Prigožin porušoval ruské zákony o vojnovej cenzúre, pretože sa opakovane sťažoval na ruské vrchné velenie. Tvrdil tiež, že vagnerovci mrhali vynikajúcimi jednotkami pri čelných útokoch.

Prigožin v reakcii pozval Girkina, aby sa k Vagnerovej skupine pripojil. Keď to Girkin odmietol, šéf vagnerovcov ho obvinil, že v roku 2014 uzavrel tajnú dohodu s ukrajinským oligarchom Rinatom Achmetovom o odovzdaní Slovianska Ukrajine výmenou za peniaze a bezpečný prechod do Donecka. Girkin zase obvinil vedenie vagnerovcov, že v máji 2015 na žiadosť ruskej vlády zavraždili veliteľa luhanských separatistov Alexeja Mozgovoja.

Koncom mája Girkin obvinil Prigožina z plánovania prevratu. Asi o mesiac neskôr sa Prigožin a Vagnerova skupina naozaj vzbúrili proti vláde – ovládli vojenské budovy v Rostove nad Donom a tiahli na Moskvu. Vzburu ukončila až dohoda s ruskými orgánmi, ktorú mal sprostredkovať bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Kandidatúra na prezidenta z väzenia

Ruské orgány zadržali Girkina 21. júla 2023 a obvinili ho z extrémizmu. Trestné oznámenie mal pritom podať bývalý zamestnanec Vagnerovej skupiny.

Napriek tomu v novembri Girkin potvrdil, že chce kandidovať na prezidenta. Vyzval svojich priaznivcov, aby spustili kampaň a úradne zaregistrovali jeho kandidatúru. Stovky jeho podporovateľov 24. decembra minulého roku demonštrovali na jeho podporu.

Jeho advokát dnes po vyhlásení rozsudku vyhlásil, že sa voči nemu odvolajú.

Oprava: Pôvodný text uvádzal, že Igor Girkin navrhoval použitie taktických jadrových zbraní na Ukrajine. Girkin v skutočnosti uviedol, že Rusko by malo použiť taktické jadrové zbrane len v prípade vojny s NATO, ale nie proti Ukrajincom. Za chybu sa ospravedlňujeme.


Ďalšie články