Prístup na facebook ministerstva: Dva roky pre nich nepracujem a moderátorom účtu som zostal doteraz

_DSC2641

Po tom, čo ministerstvo kultúry vyhlásilo, že jeho facebookový účet sa dostal do stavu „kybernetického ohrozenia“, napadlo mi skontrolovať môj vlastný prístup na účet ministerstva zdravotníctva. Pre rezort nepracujem od roku 2021, no na moje prekvapenie bol môj prístup k facebooku ministerstva stále aktívny.

Pre ministerstvo zdravotníctva som pracoval necelý rok. Pre ich komunikačné oddelenie som príležitostne na facebook streamoval videá z tlačových konferencií, preto mi udelili moderátorský prístup. Ten som mal do momentu písania tohto článku, na čo som bezprostredne po zistení ministerstvo upozornil.

Prístup na účet rezortu malo spolu so mnou viacero ľudí.

Komunikačný tím som na problém upozornil v piatok poobede, do hodiny mi prístup odobrali. „Ďakujeme za upozornenie, nevieme, ako sa stalo, že vám ostali právomoci pracovať s ministerským facebookom. Už by to malo byť podľa mojich informácií vyriešené,“ odpovedala hovorkyňa zdravotníckeho rezortu Petra Lániková na mail, v ktorom som na problém poukázal.

Keďže o problémoch so zabezpečením sociálnych sietí hovorí aj ministerstvo kultúry, možno predpokladať, že nejde o ojedinelý problém. Skontrolovať prístupy ľudí k účtu je pritom záležitosť niekoľkých klikov a každý seriózny úrad by ho mal mať pod drobnohľadom.

Zostáva dúfať, že kompetentní si začnú dávať väčší pozor.


Ďalšie články