KDH sa svojím postupom dostalo mimo hry. Dubovský nebude kandidovať, ak by Matovič postavil Krajčího

Krajci_MZ_6 Marek Krajčí. Foto: Matúš Zajac

Opozičné strany vyberajú prezidentského kandidáta 24 hodín pred termínom. Matovičova strana sa kloní ku kandidatúre Mareka Krajčího, Dubovský čaká na podporu KDH, ale tá napokon nemusí nič zmeniť.

Hľadanie prezidentského kandidáta medzi stranami, ktoré sa hlásia ku konzervativizmu, je utrápené a prebieha na poslednú chvíľu.

Hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO) ešte minulý týždeň nebolo rozhodnuté, koho podporí za kandidáta na prezidenta. Matovič hovoril o konzervatívnej žene, ale napokon sa najviac spomínalo meno bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Ten však ešte dnes pred rokovaním jasné stanovisko uviesť nevedel: „Dnes budeme mať predsedníctvo a na ňom sa rozhodne, či do toho ideme s mojou kandidatúrou alebo nie,“ tvrdí Krajčí.

Na rokovaní je aj Veronika Remišová, ktorá navrhla Patrika Dubovského, teraz pripúšťa, že by podporila Krajčího.

KDH bude o kandidátovi na prezidenta rokovať v utorok, teda posledný možný deň. Kandidatúra musí byť uzavretá do polnoci 30. januára. Dubovský tvrdí, že minulý týždeň rokoval aj s KDH. „Mali sme pred pár dňami jedno príjemné večerné stretnutie, kde sme sa dohodli, že ma berú na vedomie a že som fajn kandidát, ale že ešte čakajú na isté vyjadrenie či oznámenie od OĽaNO. Dali si čas do konca mesiaca.“

KDH sa však svojím postupom dostalo do situácie, keď z jeho podpory už nič nemusí vyplývať.

Majerského strana nemá v parlamente dostatok poslancov, aby mohlo postaviť vlastného kandidáta, dokonca ani na to, aby mohol kandidovať Dubovský – ak by svoju podporu stiahla Remišová. KDH má 12 poslancov, ale keďže Korčok nedávno navštívil Františka Mikloška a pochvaľoval si spoločný rozhovor o politike, môže to byť náznak, že Mikloško podporí Korčoka už pred prvým kolom. Na kandidatúru je potrebných 15 hlasov v parlamente, KDH tak môže byť po dnešnom rokovaní Matovičovej strany mimo hry a zajtrajšie predsedníctvo nemusí mať žiaden vplyv na výber prezidentského kandidáta. Navyše, samotné KDH s podporou Dubovského váha, respektíve nie je jednotné.

Patrik Dubovský v rozhovore pre Štandard uviedol, že by svoj záujem o kandidatúru stiahol, ak by kandidoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„V takom prípade by moja kandidatúra už zmysel nedávala a ani by som sa do nej netlačil. Chcel som sa len ponúknuť do uprázdneného priestoru. Vo viacerých rozhovoroch s KDH som povedal, že ak niekoho nájdete, pokojne na mňa zabudnite.“ 

V zaujímavej situácii je aj Matovičova strana. Na to, aby kandidoval Marek Krajčí, má síce klub dosť poslancov, ale museli by ho podporiť aj Remišová a aspoň jeden z dvojice poslancov KÚ Záborská – Vašečka, ktorí avizovali podporu Dubovskému.

S návrhom Dubovského prišla pôvodne predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. „Rozmýšľali sme nad tým obaja v rovnakom čase. Bolo to potom, ako KDH stiahlo svoje dve mená, prišli Vianoce a ja som sa jej ozval s týmto návrhom a ona mi povedala, že nad tým rozmýšľala tiež,“ tvrdí Dubovský. Neskôr ho podporili aj dvaja poslanci za Kresťanskú úniu. V pondelok však podľa informácií Postoja už Remišová zvažovala podporu Krajčího.

Dubovského aj Krajčího spája to, že v prezidentskej kampani by sa vymedzovali voči súčasnej vláde a Pellegrinimu, obaja by zrejme pred druhým kolom podporili Korčoka.


Ďalšie články