Zlá správa pre primátora Polačeka. Košice dostali platobný rozkaz

KOŠICE – Mesto Košice má doplatiť mestskej časti Sídlisko KVP viac ako 220-tisíc eur na podielových daniach. Magistrát poukazuje na to, že je to zatiaľ predčasné.

Primátor Polaček Primátor nepodpísal väčšinu uznesení z MsZ, ktoré iniciovali poslanci. Foto: Boris Macko

O vydaní platobného rozkazu Okresným súdom Banská Bystrica informoval na sociálnej sieti starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Magistrát už reagoval. „Mesto Košice sa dôrazne ohradzuje voči predčasným vyjadreniam starostu mestskej časti Sídlisko KVP na sociálnych sieťach a v médiách. Voči platobnému rozkazu podáme odpor, v ktorom súdu vysvetlíme legitimitu a právne opodstatnenie nášho postupu vo veci vyplácania podielových daní. Následne bude platobný rozkaz automaticky zrušený tak, ako bol automaticky vydaný iba na základe tvrdenia jednej strany. Súd sa bude prirodzene zaoberať aj argumentami protistrany, teda právnym názorom mesta Košice,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré mesto poskytlo Košickému Štandardu.

„Zrejme z nedostatku odbornej spôsobilosti a vedomostí zamlčiava pán starosta verejnosti a štátnym orgánom podstatné skutočnosti a vystavuje tak Sídlisko KVP zbytočnému riziku platenia súdnych trov a poplatkov vo výške tisícov eur. Takéto konanie zo strany MČ Sídlisko KVP považujeme za nehospodárne nakladanie s verejnými finančnými prostriedkami, práve v čase, keď sú MČ vyzývané mestom, aby racionalizovali a optimalizovali svoje výdavky,“ dodáva ďalej magistrát.

Zároveň v stanovisku uvádza, že mestské časti, tak ako aj KVP, dostali v roku 2023 do svojich rozpočtov viac peňazí ako očakávali. Magistrát je preto presvedčený, že žiadna z nich nebola ukrátená a túto tému zneužívajú na rozoštvávanie spoločnosti a na svoje vlastné politické hry a zviditeľnenie sa.    

„Mesto Košice zákonným rozpočtovým opatrením v zmysle zavedeného finančného krízového režimu neposlalo mestským častiam tú časť peňazí, ktorú samo nedostalo do mestského rozpočtu od štátu, o čom boli starostovia dôkladne informovaní. Preto očakávame, že po nekonečných verejných útokoch na vedenie mesta Košice a jeho zamestnancov príde po právoplatnom rozhodnutí príslušných orgánov na rad aj verejné ospravedlnenie zo strany aktérov tejto nezmyselnej štvavej kampane,“ uzatvára magistrát v stanovisku.

(tasr, bm)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok