Viskupič odstupuje z boja o predsedu SaS. Jasným favoritom na Sulíkovho nástupcu sa stáva Gröhling

Marián Viskupič. Foto: Matúš Zajac Marián Viskupič. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Marián Viskupič nebude kandidovať na post predsedu SaS. Za rozhodnutím podľa jeho vyjadrenia stoja rodinné dôvody. Svoju podporu vyjadril Branislavovi Gröhlingovi.

„Oznamujem vám, že odstupujem zo súťaže o predsedu SaS z rodinných dôvodov. Byť predsedom je komplexná výzva, nielen politická, programová, časová či odborná. Ale má veľa do činenia aj so súkromným životom, jednoducho je potrebné, aby veci fungovali aj doma,“ napísal Viskupič s dôvetkom: „PS: volím Braňa Gröhlinga.“

Sulík najskôr podporil Gröhlinga, potom Viskupiča

Mariána Viskupiča ako svojho nástupcu preferoval aj doterajší predseda SaS Richard Sulík. Viskupič súhlasil, aby Sulík získal ako čestný predseda „právo veta“ v republikovej rade v strane.

Sulík by tým získal možnosť vrátiť republikovej rade jej ľubovoľné rozhodnutie na opätovné prerokovanie. Potom by rada potrebovala deväť hlasov z trinástich namiesto jednoduchej väčšiny.

Predseda SaS pôvodne ako favorita na svojho nástupcu označil exministra školstva Branislava Gröhlinga. Bývalý minister však s právom veta nesúhlasil a argumentoval, že by tým nový predseda prišiel o autonómiu. Sulík tak napokon podporil Viskupiča.

Viskupič videl SaS ako pravicovú liberálnu stranu

Predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič v nedávnom rozhovore pre Štandard opísal svoju predstavu, podľa ktorej chcel SaS zachovať ako pravicovú liberálnu stranu s dôrazom na ekonomické témy.

Viskupič zároveň vyhlásil, že spraví všetko preto, aby súťaž o predsedu neskončila rozkolom SaS. Dodal, že v prípade svojho úspechu požiada Branislava Gröhlinga, aby sa stal podpredsedom. Vtedy nič nenasvedčovalo tomu, že by Viskupič svoje rozhodnutie kandidovať mohol v blízkej dobe prehodnotiť.

O kandidatúre na šéfku liberálov uvažuje napríklad aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Ďalšie články