Potrebujeme zmenu paradigmy politického zápasu

majerský Milan Majerský. Foto: Archív KDH

O necelý mesiac 17. februára 2024 oslávi Kresťanskodemokratické hnutie 34 rokov svojej práce pre dobro občanov Slovenska. Som nesmierne rád, že po dvoch volebných obdobiach mimo parlamentných lavíc sa nám podarilo dostať najstaršiu ponovembrovú stranu naspäť do prvej ligy. Celý čas sa usilujeme vytrvalo stáť na strane demokracie, spravodlivosti, pravdy a chrániť ľudskú dôstojnosť od počatia po prirodzenú smrť. KDH nikdy nebolo a nie je stranou jedného muža či jednej ženy. V KDH si ctíme diskusiu, ktorá nás posúva ďalej, stanovy sú pre nás záväzné. Som hrdý na to, že môžem byť predsedom štandardnej kresťanskodemokratickej konzervatívnej strany.

Situácia na Slovensku, ale ani vo svete dnes nie je naklonená slušnosti, diskusii, odbornosti, pokojnej odbornej argumentácii. Doba praje vulgárnosti, osočovaniu, polopravdám i klamstvám a aj politika sa mení na „reality šou“. Čím viac kriku, nadávok, arogancie, tým väčší priestor a ohlas v médiách. Emócie v politike sú hlboko prenášané do domácností, rodín, hádok a spoločnosť je čím ďalej, tým viac polarizovaná. Toto pre mňa a pre hnutie, ktorého som predsedom, nie je vízia pre našu krajinu. KDH je pokojná sila. KDH má úctu ku každému človeku. Politické postoje vždy komunikujeme jasne a dôrazne. Bez kriku a urážok. Kto má uši na počúvanie, nech počúva.

Prekvapuje ma však, že aj v médiách, ktoré sa hlásia ku konzervatívnym hodnotám, sa šíria polopravdy, hľadajú sa skratky a prenecháva sa priestor na neustále burcovanie vášní. Čierne a biele, naši a vaši. Lacné kvázi konzervatívne heslá sú ospevované, zatiaľ čo poctivá konzervatívna práca je zaznávaná. KDH nikdy nepôjde touto cestou. Máme odborníkmi najlepšie hodnotený volebný program. Máme poslancov, ktorí v parlamente či na verejnosti komunikujú odborne, slušne a sú verní našim hodnotám. Len profesionálnou prácou, rokovaním a diskusiou sa vieme spoločne posúvať dopredu. 

KDH vníma politiku ako službu pre dobro človeka.

Na námestiach dnes stojíme preto, lebo vieme, že hanebná novela Trestného zákona a rušenie ÚŠP je v rozpore so spoločným dobrom a pomôže tým, ktorí chcú Slovensku škodiť. Len pre túto vec zdieľame priestor na pódiu s opozičnými stranami. Je veľmi krátkozraké, že táto spolupráca pre zachovanie spravodlivosti je zavádzajúco portrétovaná ako akési “zbližovanie sa” s PS. Nie je to tak.

Náš tlak prináša výsledky. Aj vo vládnej koalícii pochopili, že prestrelili, nezvládli to a pripúšťajú korekcie. My sme si opozíciu nevybrali, prijali sme ju ako fakt volebného výsledku. A ako opozičná strana nevidíme zmysel v principiálnom bojkote spolupráce vo vážnych témach, ak máme na ne rovnaký názor. A je jedno, či s opozíciou, alebo s koalíciou. Potrebujeme zmenu paradigmy politického boja: chceme bojovať ZA riešenia dobré pre ľudí a spoločnosť, a nie PROTI zlým politikom a stranám. Takouto témou je dnes aj boj za spravodlivosť v trestnoprávnej oblasti.  

Slovensku hrozí izolácia, a to práve kvôli porušovaniu pravidiel, osobnostnej výbave niektorých politikov či osobným záujmom jednotlivcov a úzkych skupín. KDH odmieta dvojtvárnosť, ktorú si predstavitelia vládnej koalície osvojili ako pracovnú metódu. V Bruseli či inde v zahraničí sa totiž nesprávajú podľa toho, čo hovoria na Slovensku.

Zoberme si len vzťah k EÚ, kde chcel byť Robert Fico „v jadre”. Presadzoval dokonca Ústavnú a Lisabonskú zmluvu, ktorá presúvala viac kompetencií do Bruselu. KDH za nesúhlasný postoj s presunom našich kompetencií do Bruselu, a teda k týmto zmluvám, označoval za protislovenské a protieurópske.

Svedkami takejto dvojtvárnosti sme aj v Európskom parlamente. Kým naša europoslankyňa Miriam Lexmann neustále kritizovala aktivizmus Európskeho parlamentu, pranierovanie členských štátov a zasahovanie do ich kompetencií, europoslanci za Smer sa tu jasne nedištancovali a prebudili sa, až keď sú predmetom kritiky kroky Ficovej vlády.

V závere chcem spomenúť ešte jednu zásadnú vec. V roku 2014 KDH pod vedením vtedajšieho predsedu Jána Figeľa presadilo ukotvenie ústavnej ochrany manželstva ako zväzku muža a ženy. Kde-kto sa ňou teraz zaštiťuje. Je zvláštne, že aj v konzervatívnom priestore sa pochvaly dostáva Robertovi Ficovi, pričom on pri podpore tohto ústavného zákona len sledoval svoj cieľ stať sa prezidentom.

Konzervatívnou stranou nie je tá, ktorej predstavitelia sa za nich prehlásia. Podstatné sú konzistentné postoje a čitateľný program. V KDH sme túto zástavu konzervatívnej kresťanskej demokracie nikdy nepustili ani po dvoch volebných obdobiach mimo NR SR a budeme ju pevne držať aj naďalej.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články