Podali návrh na odvolanie Šimkovičovej. Jaurová reaguje podráždene na kritiku, drag workshop vraj nebola sexualizovaná šou pre mládež

Simkovicova duha Vľavo: Martina Šimkovičová. Foto TASR/Novák. Vpravo: ilustračný záber. Zdroj: Canva.com

Slovenský parlament zrejme čaká búrka pri odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Liberálnej časti poslancov sa nepáčia niektoré jej kroky proti mimovládnym LGBTI organizáciám, ktorým chce zastaviť finančné toky. Šimkovičová sa po článku v Štandarde vymedzila proti workshopu Dragtivism pre európsku mládež, ktorý sa 31. januára skončil v Košiciach.

Partnerskými organizáciami mládežníckej výmeny Dragtivism na Slovensku bolo 11 mimovládok z desiatich krajín EÚ. Figuroval medzi nimi aj slovenský Saplinq. Európska únia projekt podporila sumou 32 579 eur. Vo výsledku mimovládka Sapling učila slovenskú mládež robiť sexualizovanú šou.

Jedna z predkladateliek návrhu na odvolanie ministerky poslankyňa Zora Jaurová (PS) podráždene uviedla, že „nie je úlohou ministerky ako političky vyjadrovať sa ku konkrétnym projektom, ktoré podporujú nezávislé verejnoprávne fondy“. Podľa Jaurovej sú vyjadrenia Šimkovičovej len zastieracím manévrom. Poslankyňa odmietla, že by podujatie v Košiciach bolo sexualizovanou šou, kam mali povolený vstup mladiství. „Mohli by sme tu mať konferenciu o tom, čo je to fenomén Drag, ale to nie je predmetom tejto konferencie,“ dodala Jaurová.

Poslanec KDH Jozef Hajko hovorí, že má voči ministerke výhrady, pretože prispela k budovaniu novinárskej dezinformačnej scény na Slovensku. „Ale na druhej strane vnímame, že kritizuje zvýhodňovanie LGBTI skupín,“ dodal Hajko. Pri prideľovaní finančných prostriedkov v kultúre sa má hľadieť na kvalitu projektu, myslí si. O podpore pre Drag workshop v Košiciach povedal, že o podujatí, ktoré bolo určené pre osoby od 16 rokov, má iba kusé informáce.

Smer a Hlas problém s ministerkou nemajú

Ministerky sa zastali politici vládnej koalície, ktorých Štandard oslovil. Poslanec Smeru Dušan Jarbjabek uviedol, že poslanci strany stoja za ministerkou. „Ak budeme niekoho odvolávať za názor, tak v tej chvíli sme skončili,“ komentoval situáciu, keď ministerka vyjadrila názor na neudeľovanie finančných prostriedkov LGBTI organizáciám. Jarjabek je za podporovanie projektov, ktoré sú prospešné pre celú spoločnosť. Za takú považuje opravu strechy Slovenskej filharmónie z peňazí, ktoré boli určené na dotačný program boja proti dezinformáciám vo výške 300-tisíc eur. 

Rovnako ďalšia vládna strana Hlas je za zotrvanie ministerky vo funkcii. „Pri Šimkovičovej nevidíme žiadny problém, pre ktorý by sme ju mali odvolať,“ povedal poslanec Róbert Puci.

Predseda SNS Andrej Danko svoju nominantku  na čele rezortu kultúry podporil. „Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, ale na opravu strechy filharmónie,“ citovala Danka agentúra TASR. „Verím, že to veľmi rýchlo ‚zarežeme‘, nepotrebujeme zbytočný cirkus,“ dodal v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu.

Klub KDH zatiaľ nevie, čo urobí

V opozičnom KDH podľa Hajka ešte nebola diskusia o ďalšom postupe poslaneckého klubu. KDH podpisy pod odvolávanie Šimkovičovej nepridalo. „Boli aktivity, kde sme spolu postupovali, ale nie v tomto prípade,“ podotkol Hajko.

Na odvolanie ministerky je potrebných aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu. Opozícia dohromady ovláda 71 poslaneckých kresiel. Odchod Šimkovičovej iniciovali PS a SaS.

Poslankyňa Jaurová pri zdôvodňovaní návrhu povedala, že nejde iba o poburujúce výroky ministerky na adresu kultúry alebo rôznych skupín obyvateľstva. „Nejde iba o jej očividnú nekompetentnosť, ktorú každý deň ukazuje a dokonca nejde ani iba o jej relatívne škandalózne plány, ktoré v kultúre oznamuje a ktoré by kultúru v niektorých oblastiach vrátili pred rok 1989,“ poznamenala.

Na zosadenie ministerky tlačia mimovládne organizácie a umelecká obec online petíciou. Zatiaľ ju podpísalo takmer 190-tisíc ľudí. Odchod Šimkovičovej zaznel aj na demonštrácii proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a novelizácii trestných kódexov.


Ďalšie články