Ideme opačným smerom, ako chce EÚ, zavraždili spravodlivosť a napľuli do očí znásilneným ženám. Opozícia reaguje na novelu Trestného zákona

Poslanci vo štvrtok večer schválili novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

9. schôdza parlamentu Jozef Pročko v konflikte s poslancami sprava Richardom Glückom a Erikom Kaliňákom. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Je hanebné, že koalícia si schválila amnestiu pre svojich ľudí a popritom vyliala z vaničky dieťa – spravodlivosť na Slovensku, povedala po hlasovaní novinárom poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

„Je zrejmé, že dosah tejto zmeny Trestného zákona nebude len v kauzách, ktoré má špeciálna prokuratúra, ale bude naprieč celým Slovenskom. Jednoducho skončia, ak čo len na jednu sekundu bude platiť táto právna úprava,“ uzavrela Kolíková s dôvetkom, že dúfa, že Ústavný súd zastaví účinnosť zákona.

Kolíková skonštatovala, že vyspelá západná Európa predlžuje premlčacie doby pri znásilnení, lebo ženy sa často boja tento trestný čin nahlásiť polícii. „My ideme úplne opačným trendom,“ poznamenala.

Ondrej Dostál doplnil, že čoskoro bude schválená európska smernica, ktorá nariadi členským štátom predĺžiť premlčaciu dobu pri znásilnení na dvadsať rokov. Po Novele trestného zákona sa však u nás táto lehota zníži na 15 rokov. „Ideme úplne opačným smerom, ako chce od nás Európska únia,“ uzavrel politik.

Dodal, že koalícia sa môže vyhovárať, že téma rozpravy v treťom čítaní sa odchýlila, a preto ju zrušili, ale opozícia mala podľa neho už dopredu informácie, že sa to koalícia chystá urobiť a novelu schváliť.

Matovič: Dnešným dňom na Slovensku zavraždili spravodlivosť

„Počítame s tým, že prezidentka zákon vráti späť, ale videli ste to aj dnes, oni tam hodinu a pol sedeli nachystaní, kedy Peter Pellegrini (Hlas) dá príkaz na to, že zarežú rozpravu,“ podotkol líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

Zdôraznil, že rozhodujúce hlasy, ktoré pomohli k schváleniu legislatívy, boli od poslancov Hlasu.

Poslanci schválením novely Trestného zákona podľa Matoviča „napľuli do očí“ znásilneným ženám, znásilneným a zneužívaným deťom. Skrátenie premlčacích lehôt považuje líder hnutia Slovensko za vrchol arogancie.

Števulová: Koalícii je v záujme beztrestnosti jedno, aké budú obete novely

Vládnej koalícii je v záujme jej vlastnej beztrestnosti jedno, aké budú ďalšie obete novely Trestného zákona. Vyhlásila to poslankyňa Zuzana Števulová z PS.

Upozornila pritom na dosah skrátenia premlčacích lehôt aj na trestný čin znásilnenia. Tvrdí, že na to upozornila aj ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer) a očakávala, že to ešte upravia.

„Je to úplné pošliapanie práv obetí,“ uviedla Števulová. Upozornila, že premlčacia lehota desať rokov pri znásilnení nie je dostatočná aj vzhľadom na priebeh vyšetrovaní. Poukázala najmä na to, že viaceré obete znásilnenia často neprehovoria hneď po skutku a odhodlajú sa až po rokoch. Števulová tvrdí, že minister o takomto dosahu predložených zmien zrejme sám nevedel a diskutovali aj o možnej úprave. Preto očakávala, že sa tohto ustanovenia dotknú aj pozmeňujúce návrhy.

Mrzí ju, že sa napokon nič neudialo. Argumenty koalície nepovažuje za dostatočné a poukázala aj na prípady zo zahraničia, kde sa podľa jej slov ide skôr cestou predlžovania premlčacích lehôt pri znásilňovaní či zmenou právnej definície skutku.

Líder PS Michal Šimečka označil novelu za desivú. „Ohrozuje majetok, bezpečnosť všetkých ľudí na Slovensku, vychádza v ústrety kriminálnikom, zlodejom a ako sme sa dozvedeli, aj násilníkom,“ povedal. Hovorí o chaose pri predkladaných pozmeňujúcich návrhoch z dielne koalície.

Nečakal ani to, že vládna väčšina usekne diskusiu v treťom čítaní. Avizoval, že budú ďalej pokračovať v organizovaní protestov a plánujú aj podanie na Ústavný súd SR.

Koaličný poslanec sa mi vysmial do tváre, tvrdí Holečková

Koaličný poslanec sa vysmial opozičnej poslankyni Martine Holečkovej (KDH) do tváre. Poslankyňa to uviedla s plačom po schválení novely.

„Mne sa veľmi ťažko hľadajú vhodné slová. Poslanec koalície ide po schodoch, a povie mi, že aký emotívny výstup a smeje sa mi do tváre. To sa budú do tváre smiať aj ženám, ktoré boli znásilnené? Toto je odkaz, ktorý chceme z parlamentu poslať obetiam? Takto hlboko sme klesli,“ uviedla Holečková s tým, že rozpravu v parlamente zarezali, pretože to nemohli počúvať.

„Verím tomu, že sa to zle počúva všetkým, čo sú z koalície, lebo som presvedčená o tom, že nevedeli, že toto sa tam nachádza, a že toto idú urobiť,“ dodala Holečková.

Poslanec Ján Horecký (KDH) dodal, že sa stalo presne to, na čo upozorňovali, a to, aby sa nešlo do skráteného legislatívneho konania. „Aby sme sa včera, ja osobne až dnes, dozvedeli o skrátení premlčacej lehoty pri znásilnení a pri násilných sexuálnych činoch, jednoducho zákon ešte ani nevošiel do platnosti a už nám vybuchujú do tváre kauzy,“ uviedol Horecký a dodal, že toto pre nich nie je žiadna politická hra ani politický zápas, ale dotýka sa to priamo životov ľudí.

„Zdôvodnili sme v rámci svojich príspevkov to, že ani polícia nemôže zvládnuť rekvalifikáciu tisícich trestných činov na priestupky, prečiny a podobne. Bojíme sa ochromenia činnosti polície s tým, že ani ženy, ani zdravie, ani život, ani majetok nebude týmto štátom dostatočne chránený,“ uzavrel Horecký.

Hlas víta schválenie novely

Novela Trestného zákona približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám, tvrdí strana Hlas. Za najdôležitejší prínos novely považuje dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície.

„Novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu. Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy,“ podotkla hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Priblížila, že skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy. „Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dosah na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana Hlas pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia Trestného zákona,“ podotkla Ducká.

Strana odmieta, že by novela mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov.

(tasr, est)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac