Košický súd rozhodol. Spor Mojseja a Kabrheľa o luxusný apartmán bude pokračovať

KOŠICE/VYSOKÉ TATRY – Braňo Mojsej a František Kabrheľ, prezývaný Versače, sa mali v piatok 16. 2. stretnúť v Košiciach. Nebolo to však pri káve, ale pred sudkyňou mestského súdu, ktorá rozhodovala vo veci určenia neúčinnosti právneho úkonu vo veci apartmánu v Tatranskej Lomnici, ktorý aktuálne patrí hudobníkovmu synovi Branislavovi.

apartmán Mojsej Mojsej a Kabrheľ si musia na definitívny verdikt súdu ešte počkať. Fotokoláž: fcb B. M./Autorka/F. K.

Napokon sa v súdnej sieni neobjavil ani jeden z nich. Prišli len ich právne zástupkyne. Tie informovali, že pojednávanie je možné viesť aj bez prítomnosti ich klientov. Následne vo svojich rečiach uviedli to, čo bolo v záujme ich klientov. Právna zástupkyňa žalobcu, ktorým je František Kabrheľ, zdôraznila, že ten trvá na svojej žalobe, požaduje vypočuť žalovaných – otca a syna Mojsejovcov, žalobcu aj dvoch nových svedkov. Protistrana zasa žiadala žalobu zamietnuť, podobne aj opakovane vypočutie jej klientov, nových svedkov a zaviazať žalobcu zaplatiť trovy konania.

Pojednávanie košického mestského súdu sa týkalo určenia vlastníka apartmánu v Tatranskej Lomnici. Súdne naťahovačky o luxusnú nehnuteľnosť sa začali ešte v roku 2011. A k tejto kauze odznelo za tie roky v súdnych miestnostiach naozaj dosť. Nehnuteľnosť patrila pôvodne manželke hudobníka Nore Mojsejovej, ktorá ju v roku 2009 prepísala na svojho manžela Braňa. Ten apartmán o dva roky (2011) daroval svojmu jedinému synovi s tým, že ho zaťažil vecným bremenom, ktoré sa týka jeho doživotného užívania bytu.

Kabrheľ však s tým nesúhlasil a podal žalobu na súd. Tvrdil v nej, že darovanie apartmánu bol účelový krok Mojseja st. s cieľom sťažiť mu tým dostať sa „jednoduchšie“ k vráteniu sumy 853-tisíc eur, ktoré Versače požičal Nore v roku 2009, ale ona dlh nesplácala.

Súd o vlastníkovi na ostatnom pojednávaní nerozhodol. Foto: Archív Daniela Pirschelová

Snažil sa preto dostať sa k nehnuteľnostiam Mojsejovej, ktoré plánoval speňažiť. Braňo poprel, že by o pôžičke vedel. Nora sa však postavila na stranu Kabrheľa a svedčila proti Braňovi. Tvrdila, že ju pod nátlakom prinútil prepísať apartmán naňho. K pôžičke uviedla, že otec aj jeho syn vedeli o jej existencii.

Spor vyvrcholil o sedem rokov neskôr, keď sudkyňa Okresného súdu Košice I v máji 2018 rozhodla tak, že darovacia zmluva medzi Norou a Braňom st. je neplatná, ale tá medzi otcom a synom aj so zriadením vecného bremena je v poriadku. Po odvolaniach účastníkov Krajský súd v Košiciach potvrdil pôvodný rozsudok prvostupňového súdu a vlastníkom apartmánu sa stal Branislav Mojsej ml., pričom jeho otec má v ňom doživotné právo bývania. Tento stav platí až doteraz.

Kabrheľ sa napriek prehre nevzdal a podal dovolanie na Najvyšší súd SR (NV). Ten v novembri 2022 zrušil rozsudok odvolacieho košického súdu a prikázal vo veci ďalej konať a rozhodnúť odznova. Na príkaz NV vlani v apríli Krajský súd zrušil pôvodný rozsudok (z 10. mája 2018) v neprospech Kabrheľa a vrátil právnu vec na prvostupňový súd na ďalšie konanie, zároveň hneď vtedy vytýčil jeho termín na 16. február 2024.

Piatkové pojednávanie zhruba po 45 minútach samosudkyňa prerušila. Ako napokon táto „bradatá“ kauza dopadne, je ťažké predpovedať. Účastníci by sa mali stretnúť až v apríli. Oslovili sme v súvislosti s pojednávaním Braňa Mojseja st. „Keďže ide o živý prípad, nebudem sa k nemu vyjadrovať,“ povedal hudobník, ktorý na rozdiel od Františka Kabrheľa nedostal na pojednávanie predvolanie. Nitran neúčasť zdôvodnil pracovnou zaneprázdnenosťou.

Kabrheľ s kamarátkou Ivetou sa stali tvárami novej kampane na elixír mladosti, aj preto sa Nitran nedostavil na pojednávanie do Košíc. Foto: Archív F. K.

„Čo sa týka pojednávania, verím v spravodlivosť nášho súdnictva. Chcel som sa ho zúčastniť, ale momentálne som pracovne v zahraničí. Rozbieham kampaň zameranú na predaj elixíru mladosti, ktorej sme spolu s mojou kamarátkou Ivetou tvárami,“ prezradil novinku podnikavý Kabrheľ, ktorý sa vďaka transplantovaným vlasom a zdravému spôsobu života za posledné roky výrazne zmenil a omladol.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok