KDH odporúča voliť za prezidenta Korčoka už v prvom kole

KDH: Chceme by v parlamente slušnou a konštruktívnou opozíciou Vľavo europoslankyňa Miriam Lexmann, v strede Milan Majerský a vpravo Martina Holečková. Foto: Adriána Hudecová/TASR

Celoslovenská rada KDH v sobotu vo Zvolene rozhodla o ďalšom postupe hnutia v prezidentských voľbách a lídrovi kandidátky do eurovolieb. V prezidentských voľbách podporí KDH Ivana Korčoka a kandidátku do eurovolieb povedie doterajšia europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann. 

„V prezidentských voľbách volíme hlavu štátu, ktorá bude zastupovať všetkých ľudí na Slovensku, osobitne v tomto náročnom období zápasu o právny štát. Rada KDH v prezidentských voľbách odporúča voliť Ivana Korčoka, ktorý sa v tomto čase a spomedzi daných kandidátov najviac približuje k naplneniu kritérií pre takúto hlavu štátu a zároveň má reálnu šancu získať prezidentský post,“ vysvetľuje predseda KDH Milan Majerský.

KDH očakáva od Ivana Korčoka, že bude zastupovať všetkých občanov vrátane kresťanov a konzervatívcov a rešpektovať ústavné hodnoty ochrany života, ľudskej dôstojnosti a manželstva.

„Náš hodnotový svet je ukotvený aj v Ústave SR, kde je ľudská dôstojnosť aj nad ochranou ľudského života a v podstate aj manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy,“ poznamenal Majerský s dôvetkom, že na spoločnom stretnutí prezidentský kandidát hnutie uistil, že je to aj jeho „hodnotový svet“.

Stretnutie KDH s Ivanom Korčokom. Foto: Facebook

Podporuje odobratie práva veta aj registrované partnerstvá

Pripomeňme, že KDH s vyjadrením podpory Korčokovi váhalo. Od organizátorov protestov proti novele Trestného zákona si strana vymohla, aby sa v príhovoroch nepreferovala podpora Korčoka, ktorú verejne vyhlasovali strany SaS a PS.

„V súčasnosti vidíme, akú dôležitú pozíciu zastáva prezident a nemôžeme dopustiť, aby zvíťazil Peter Pellegrini a aby Smer, Hlas a SNS obsadili všetky pozície v štáte,“ vysvetľuje podporu Korčokovi predsedníčka poslaneckého klubu Martina Holečková.

Korčok za podporu poďakoval. „Som rád, že aj KDH vníma, že Slovensko potrebuje rovnováhu, aby jeden mocenský prúd neovládol všetky ústavné posty v našej krajine,“ podotkol.

Korčok je otvorený tomu, aby sa v rámci Európskej únie zrušilo právo veta, lebo podľa jeho slov sa týka už len úzkeho okruhu oblastí a EÚ sa bez neho nestane silným geopolitickým hráčom.

V rozhovore pre Postoj tiež vyhlásil, že by podpísal zákon o registrovaných partnerstvách, lebo „Slovensko by tým dobehlo istý civilizačný dlh“.

KDH zvažovalo počas minulej jesene aj vlastného kandidáta – konkrétne Miriam Lexmann alebo exministra spravodlivosti Viliama Karasa. V decembri však strana oznámila, že sa chce radšej naplno sústrediť na parlamentnú prácu v prospech občanov a v europarlamente podporovať ochranu konzervatívnych hodnôt.

Lexmann povedie kandidátku do eurovolieb

Kandidátku KDH do eurovolieb povedie europoslankyňa KDH Miriam Lexmann. 

„Kresťanskí demokrati chránili a chránia slovenské záujmy v Európskom parlamente aj vďaka nej. Miriam Lexmann bola podľa organizácie VoteWatch Europe vyhlásená za najvplyvnejšiu slovenskú europoslankyňu a je spätá s KDH už desiatky rokov. Jej bohaté skúsenosti sú zárukou toho, že KDH bude jasným hlasom hájiť hodnoty a slovenské záujmy v Európskom parlamente,“ dopĺňa podpredseda a poslanec KDH Marián Čaučík.

Celoslovenská rada KDH si odhlasovala aj nového člena predsedníctva KDH, ktorým sa stal exminister spravodlivosti Viliam Karas.

Diskusia k voľbe nového predsedu sa nekonala. Voliť ho bude snem strany, ktorý je naplánovaný na marec.


Ďalšie články