Plaváreň Pasienky prechádza rekonštrukciou. Prvých plavcov privíta neskôr, ako sa predpokladalo

BRATISLAVA – Plaváreň na Pasienkoch je od júna minulého roka zatvorená z dôvodu rekonštrukcie. Na začiatku sa hovorilo o jej možnom otvorení v úvodných mesiacoch roku 2024. Hoci stavebné práce pokračujú, športovci aj verejnosť si budú musieť ešte chvíľu počkať.

plaváreň pasienky titulná fotka Plaváreň Pasienky Foto: Magistrát hlavného mesta

Plaváreň Pasienky mestskej časti Nové Mesto tento rok oslávi okrúhlych 50 rokov a o slovo sa hlási už dlhodobo. Keď sa v roku 1999 dostala v zlom technickom stave do rúk mesta, bolo jasné, že si bude vyžadovať značné investície.

Nevyhovujúci stav bol symbolicky demonštrovaný v roku 2020, keď z budovy odpadla časť fasády. Rekonštrukcia a modernizácia plavárne boli preto nevyhnutné a dlho očakávané.

Rekonštrukcia prebieha od júna minulého roka

Mesto ju mohlo spustiť v lete minulého roka hlavne vďaka príspevku zo štátneho Fondu na podporu športu vo výške 981 015 eur. Celkové náklady sa pritom šplhajú až do výšky takmer dvoch miliónov eur, takže veľká časť investície ostáva na pleciach mesta. V súčasnosti má objekt na starosti Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava (STaRZ).

Po júnovom zatvorení plavárne zrekonštruovali kanalizáciu, ktorá mala dobré časy už dávno za sebou. „Kanalizačné potrubie bolo uložené v protispáde, bolo polámané a poškodené a tento havarijný stav spôsoboval vytápanie suterénnych priestorov plavárne a s ním súvisiace problémy, okrem iného vypúšťanie odpadovej vody z filtrácie vody 50 m bazéna do nej,“ uviedol riaditeľ STaRZ Ladislav Križan. Obnovou prešli aj hygienické zariadenia a šatne pre ženy.

V auguste sa začalo s kľúčovou fázou rekonštrukcie – výmenou bazénovej technológie. „Táto technológia bude kompletne vymenená, na mieste už máme štyri nové gravitačné filtre a nové protiprúdové výmenníky,“ vyjadril sa na margo súčasného stavu rekonštrukcie primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Tieto opatrenia by mali zabezpečiť efektívnejšie využitie energií potrebných na prevádzku. Pôvodné modré filtre museli byť dokonca pre svoje obrovské rozmery roztavené, aby ich následne mohli vyviezť z plavárne von.

Zrekonštruovaná má byť aj samotná bazénová hala s tribúnou. „Aktuálne sa robia druhá polovica stropných podhľadov, sanácia stĺpov a stien vrátane výmeny obkladov,“ povedal primátor, pričom dodal, že obklady budú realizované podľa návrhov syna pôvodného architekta plavárne. Víziou je dlhodobo udržateľná a moderná plaváreň zodpovedajúca 21. storočiu, ktorú pravdepodobne otvoria v auguste.

Na koniec leta, keď bude zrejme zmodernizovaná plaváreň opäť sprístupnená verejnosti aj športovej obci, je naplánované slávnostné otvorenie spojené s víkendovým plaveckým maratónom a županovou párty, ktorou bude sprevádzať denný užívateľ plavárne Richard Vrabec.

Jediný 50-metrový bazén v Bratislave

Počas prebiehajúcich rekonštrukčných prác je Bratislava bez 50-metrového bazéna, keďže ten na Pasienkoch je jediná päťdesiatka v celom meste. Ako jediný teda spĺňa kritériá olympijského bazéna, čo je na pomery hlavného mesta dosť nelichotivá situácia a veľká slabina športového zázemia Bratislavy.

Nie vždy to bolo tak. Bratislava mala aj druhý olympijský bazén, a to v bývalých kúpeľoch Centrál na Trnavskom mýte. Na mieste kúpeľov, ktoré od deväťdesiatych rokov chátrali, v súčasnosti stojí nákupné centrum Centrál.

Pamätihodnosť v srdci bratislavského športu

Miesto, kde plaváreň stojí, má pritom bohatú športovú históriu. Na rozsiahlom území Kuhaide, ľudovo nazývanom Kuchajda, boli v 19. storočí lúky a pasienky. Od 60. rokov 20. storočia nesie územie názov Pasienky a predstavuje srdce bratislavského športu. Okrem plavárne sa tu nachádzajú aj ďalšie športoviská ako futbalový štadión Inter, kúpalisko Kuchajda, športová hala, gymnastická hala a iné.

Plaváreň patrí do zoznamu mestských pamätihodností. Autorom projektu bol architekt Kamil Kosman a stavbu vykonali Pozemné stavby. Interiér navrhli Alfréd Németh, Kamil Kosman a Karol Blažej. Plaváreň fungovala nepretržite od roku 1973.