Piešťany ožijú duchom slávnych osobností čias minulých

PIEŠŤANY – Medzinárodným dňom turistických sprievodcov žili v uplynulých dňoch mnohé slovenské mestá. Piešťany neboli výnimkou. Blysli sa jedinečnou prehliadkou, jej trasa previedla turistov po stopách slávnych kúpeľných hostí z radov umelcov.

Potulky Piešťany Turistická sprievodkyňa Mária Michalčíková už teraz pracuje na príprave tém ďalších potuliek. Foto: archív Rezort Piešťany

Zaujímavé bolo, že turistická sprievodkyňa bola oblečená v dobovom kostýme. „Počas tejto prehliadky vstúpili jej účastníci do bohémskeho kúpeľného života, ktorý spoluvytvárali osobnosti ako Alfons Mucha, Gejza Vámoš, Vlasta Burian, Ivan Krasko, Selma Lagerlöfová a mnohí ďalší,“ povedala Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany.

Prehliadka ponúkla ich pútavé životné príbehy, ktoré boli spojené aj s prekvitajúcimi a noblesnými piešťanskými kúpeľmi, kde navždy zanechali stopu. „Ako zasiahol genius loci Piešťan do tvorby slávnych umelcov? Kde bývali a kam sa chodili baviť počas svojho pobytu v kúpeľoch? To všetko sa dozvedeli návštevníci Piešťan počas prehliadky. Rada by som zároveň avizovala, že na marec už pripravujeme dva nové prehliadkové okruhy,“ znie pozvánka na štyri marcové termíny.

Nevolná poznamenala, že komentované prehliadky predstavia miesta a rozpovedia príbehy žien v Piešťanoch. Ukážu, aký bol ich bežný život v minulosti. Ktoré povolania vykonávali? Za akým účelom chodili do Piešťan? Umelkyne, šľachtičné, slúžky, ošetrovateľky, infanteristky [prevážali ľudí vo vozíkoch, ktoré podobne ako rikše ťahali ručne – pozn. red.], tvorkyne národa, automobilové pretekárky či spoločníčky a mená ako Alžbeta Bathory, Sisi, Hana Gregorová, Jaroslava Muchová či Eliška Junková. „V marci sa uskutočnia aj štyri prehliadky venované piešťanským lekárom,“ avizuje Tatiana Nevolná.

Prehliadky majú názov História: Od ránhojičov ku kúpeľným lekárom. Priblížia, ako vyzeral kúpeľný život v minulosti, ako boli predpisované procedúry a ktoré choroby sa tu liečili. „Vieme, že už lovci mamutov poznali liečivé piešťanské vody a ľudia sa vždy chodili kúpať do piešťanskej vajcovky a prikladať si piešťanské bahno. No kedy a ako sa táto ľudová liečba nadivoko zmenila na modernú kúpeľnú liečbu a kto sa o to zaslúžil, to sa návštevníci dozvedia práve na tejto prehliadke,“ sľubujú organizátori.

Certifikovaná turistická sprievodkyňa Mária Michalčíková je nadšená, že návštevníci Piešťan si obľúbili tento komentovaný formát. „Dobrá prehliadka by mala ponúknuť zážitok, ktorý sa účastníka nejako dotkne a zaujme ho. Práve takéto silné zážitky sa snažím aj ja poskytnúť účastníkom prehliadok. Využívam pri tom aj rozprávanie rôznych príbehov, ktoré má každé miesto i budova. Legendy o láske, oddanosti, zrade, prekonávaní prekážok, o úspechu, boji, chudobe či o vyliečení,“ spomenula obľúbená turistická sprievodkyňa.

Turistická sprievodkyňa Mária Michalčíková zaujala návštevníkov dobovým kostýmom. Foto: archív Rezort Piešťany

Na tento rok pripravuje už ďalšie tematické okruhy. Jeden z nich bude zameraný na prírodu, veď napríklad piešťanský lesopark Červená veža je na takúto prechádzku ako stvorený. Mária Michalčíková verí, že po komentovaných prehliadkach sa ľudia pozerajú na Piešťany úplne inými očami.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok