Lídri si v Kyjeve pripomínajú druhé výročie vojny. Ukrajina je kúskom našej domoviny, vyhlásila Meloniová

Ceremony marks the second anniversary of the start of the war in Ukraine Lídri (zľava doprava) Justin Trudeau, Giorgia Meloniová, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová a Alexander De Croo prichádzajú na slávnostný ceremoniál na letisku Hostomel v Kyjeve v sobotu 24. februára 2024. Foto: Profimedia.sk

Svetoví lídri si v sobotu pripomínajú druhé výročie začiatku ruskej agresie proti Ukrajine. Zatiaľ čo niektorí tak urobili priamo v centre krajiny, iní sa publiku prihovorili na diaľku. Kyjev do tretieho roka vojny vstupuje v defenzívnej pozícii.

Priamo na kyjevskom letisku Hostomeľ počas slávnostného ceremoniálu stála po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský predseda vlády Justin Trudeau a belgický ministerský predseda Alexander De Croo.

Na platforme X von der Leyenová napísala: „Viac ako kedykoľvek predtým pevne stojíme pri Ukrajine. Finančne, ekonomicky, vojensky, morálne. Kým bude krajina konečne slobodná“.

„Táto krajina je kúskom našej domoviny a my urobíme svoj diel práce pri jej obrane,“ povedala zas talianska premiérka. Šéfka vládnej strany Bratia Talianska v prejave dodala: „Toto miesto je symbolom zlyhania Moskvy a hrdosti Ukrajiny, pripomína nám, že je niečo silnejšie než rakety a vojna: je to láska ľudí k vlasti a slobode“.

„Napriek neutíchajúcim útokom Ruska Ukrajina naďalej preukazuje neochvejnú odvahu,“ uviedol Trudeau v mediálnom vyhlásení zverejnenom pred návštevou. „Ukrajinci bojujú za svoje komunity, pôdu, identitu a dedičstvo,“ doplnil.

Belgický líder zas pripustil, že európske krajiny zlyhali v poskytovaní dostatočného množstva munície či bojových lietadiel Ukrajine, aby mohla úplne vytlačiť ruských inváznych vojakov. „Ak nemáte to, čo potrebujete, musíme priznať, že treba robiť viac. Musíme to robiť lepšie,“ vyhlásil.

Letisko pri ukrajinskej metropole sa na začiatku ruskej invázie stalo cieľom elitných ruských výsadkárov, ktorí ho mali obsadiť, ale stretli sa tam s nečakaným odporom Ukrajincov. Tí zabránili Moskve obsadiť kľúčové strategické miesto a prekazili jej plán na rýchlu kapituláciu Kyjeva.

Syrskyj: Svetlo vždy porazí tmu

Ukrajinský prezident sa v sobotu po boku zahraničných partnerov na druhé výročie ruskej invázie zaviazal, že Ukrajina Rusko porazí. „Bojujeme za to 730 dní našich životov. Zvíťazíme a bude to najúžasnejší deň našich životov,“ povedal podľa tlačovej agentúry AFP, podľa ktorej na mieste odovzdal medaily vojakom.

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj pri príležitosti výročia uviedol: „Som presvedčený, že jednota je naše víťazstvo. A to sa určite stane. Pretože svetlo vždy porazí tmu!“. Pripomenul, ako málokto veril, že menšia ukrajinská armáda dokáže odraziť ruský postup na Kyjev v prvých dňoch vojny v roku 2022.

Slovensko podporuje jej územnú celistvosť

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer) uviedol, že „Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú, v medzinárodne uznaných hraniciach s perspektívou v Európskej únii po splnení všetkých kritérií stanovených pre všetky kandidátske krajiny“. Doplnil, že nášmu susedovi chceme aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc a podporíme zapojenie slovenských subjektov do obnovy Ukrajiny.

„Nemá zmysel si nahovárať, že Putinovi bude Ukrajina stačiť. Všetci chceme mier. A práve preto sa nesmieme báť postaviť tým, ktorí mier ohrozujú,“ povedal zas predseda českej vlády Petr Fiala.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu vyjadril presvedčenie, že Ukrajina sa stane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Prisľúbil ďalšiu podporu Kyjevu zo strany NATO. „Ukrajina vstúpi do NATO. Otázka nie je či, ale kedy,“ povedal.

Kyjev sa dostal do obrannej pozície

Do tretieho roka bojov proti Rusku vstupuje Ukrajina oslabená nedostatkom západnej pomoci, zatiaľ čo Rusko je povzbudené miernymi úspechmi na bojisku.

Ruská armáda si zabezpečuje svoje pozície prechodom hospodárstva krajiny na vojnovú výrobu, zatiaľ čo ukrajinské jednotky majú problémy s dostatkom vojakov a západnej munície pre delostrelectvo a protivzdušnú obranu. Prezident Zelenskyj v piatok povedal, že rozhodnutia o dodávkach zbraní musia byť „prioritou“.

Ukrajinská armáda sa po niekoľkomesačných bojoch stiahla z východoukrajinskej Avdijivky. Ide o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut.

Nedávna štúdia Svetovej banky uviedla, že obnova ukrajinského hospodárstva môže stáť takmer 500 miliárd dolárov. Dva milióny bytových jednotiek boli poškodené alebo zničené a takmer 6 miliónov ľudí zostalo po úteku pred inváziou v zahraničí.

(tod/tasr/ap/reuters)


Ďalšie články