Ceny vodného a stočného sa kvôli výplate výnosov z dlhopisov zvyšovať nebudú

KOŠICE – Napriek mnohým obavám Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a. s., náklad výplaty výnosov z dlhopisov do cien vodného a stočného neplánuje premietnuť. Vyplýva to zo schváleného uznesenia predstavenstva a dozornej rady VVS.

dlhopisy O dlhopisoch tohto typu sa veľa hovorí. Názory na ich kúpu sa rôznia. Foto: iStock

Informovala o tom riaditeľka o. z. Klubu akcionárov VVS, a. s., Miroslava Hančaková. Jej slová potvrdil aj Daniel Kratky, člen predstavenstva VVS a člen správnej rady Klubu akcionárov.

V meste Revúca téma dlhopisov rozhádala primátora a poslancov. Foto: unsplash

,,Východoslovenská vodárenská spoločnosť sa v niektorých mestách stala nástrojom politického boja. Dezinformačnými kampaňami sa mnohí politickí kandidáti snažia získať pozornosť obyvateľov. VVS ako apolitická spoločnosť sa nechce a nebude do tohto boja zapájať,“ zdôraznil Kratky s dôvetkom, že je ich povinnosťou uviesť na pravú mieru fakty, ak o nich niekto šíri lži.

„Jednou, čoraz častejšie opakovanou, sa stáva, že výnosy z dlhopisov budú mať za následok zvýšenie cien vodného a stočného. Nebudú. Hovorili a hovoríme to celkom jednoznačne,“ prízvukuje Kratky.

VVS, a. s., vydala dňa 16. júna 2023 Prospekt emitenta Dlhopis VODA SPIEVA I., ktorý bol schválený rozhodnutím Národnej banky Slovenska zo dňa 26. 6. 2023 vrátane jeho dodatku č. 1 zo dňa 25. augusta 2023.

„Uvedená emisia dlhopisov je reakciou VVS, a. s., na požiadavky našich akcionárov inkasovať pravidelný a odhadovaný výnos z VVS, a. s., v prospech obecných/mestských rozpočtov,“ uvádza sa vo vyhlásení s tým, že spoločnosť vníma, že konečnými oprávnenými daných výnosov sú obce a mestá (akcionári) zapojení do Dlhopisového programu garantovaných výnosov VVS, a. s.

„Naši akcionári vyjadrili obavu z toho, aby sa síce na jednej strane týmto príjemcom prostredníctvom nášho finančného príspevku do obecných rozpočtov pomohlo k zlepšeniu kvality najmä komunálneho života, ale na druhej strane sa tým im i ďalším obyvateľom v dôsledku toho nezvýšila cena vodného a stočného,“ pokračuje text vyhlásenia.

Voda, podobne ako diamanty či zlato, sa stáva významnou obchodnou komoditou. Foto: gettyimages.com

Na záver dodáva: „VVS, a. s., vyhlasuje, že v súvislosti s Dlhopismi VODA SPIEVA I. a vyplácaným pevným výnosom z dlhopisov vo výške 6 % p. a. nebude do oprávnených nákladov v zmysle aktuálne platnej Vyhlášky uplatňovať náklady spojené s výplatou výnosov z danej emisie dlhopisov.“


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok