Košický exstarosta poukazuje na mestské zmluvy. Pozrite, čo sa mu nepozdáva!

KOŠICE – Bývalý starosta MČ Košice-Sever, v súčasnosti podnikateľ Marián Gaj, kontaktoval predčasom Košický Štandard. Upozornil na údajné pochybenia v dokumentoch, ktoré je samospráva povinná zverejňovať.

Gaj a Polaček Exstarosta Marián Gaj má výhrady k obsahu niektorých zmlúv, ktoré podpísalo mesto. Fotokoláž: FB Jaro Polaček/Marián Gaj

Exstarosta sa na verejnosti netají tým, že aj po odchode z komunálnej politiky sleduje dianie v meste a je kritický k jeho vedeniu. Údajné nezrovnalosti teda nezistil náhodne.

„Mnohí (a nielen) Košičania majú ešte v živej pamäti to, čo sa v našom meste nikdy predtým nestalo až do roku 2020, kedy poslanec Michal Djordjevič odhalil, ako primátor Polaček s námestníkmi Marcelom Gibódom a Luciou Gurbaľovou minuli v roku 2019 z reprefondu nielen na prezentovanie metropoly východu takmer 70-tisíc eur. Prípad musel vtedy primátor vysvetľovať zastupiteľstvu a preveroval ho aj kontrolór mesta. Práve pre toto, ale aj iné kiksy pozerám vedeniu mesta na prsty,“ vysvetľuje Gaj pohnútky svojho preverovania. Poznamenal, že zmluvy, faktúry a objednávky z roku 2023 si pozrel aj preto, že primátor kvôli financiám zrušil napríklad tradičnú akciu Detský Silvester.

„Po zhruba dvadsiatich minútach som našiel na stránke mesta sporných 57 600 eur. Reč je o zmluve s košickou firmou NARAA, s. r. o., z 19. mája 2023 na vypracovanie a dodanie architektonickej štúdie na udržateľnú obnovu budovy magistrátu a okolia. Podľa obchodného registra však táto spoločnosť v tom čase neexistovala. Vznikla až 11. augusta 2023,“ tvrdí Marián Gaj. Dodáva, že nie celkom kóšer mu prídu aj ďalšie dva zverejnené dokumenty.

Mesto 30. mája 2023 vyplatilo zálohu za prvú časť spomínanej štúdie v sume 10 560 eur firme DOXA, s. r. o., ktorá, rovnako ako NARRA, sídli na Jenisejskej 2, 040 12 Košice. „Podľa môjho zistenia však táto firma nemala v tom čase na túto činnosť oprávnenie. Perličkou je, že dva týždne (24. 8. 2023) po vzniku firmy NARAA, s. r. o., jej mesto rovnako vyplatilo 1. časť štúdie v čiastke 26 400 eur,“ prízvukuje Gaj s tým, že z toho všetkého mu vychádza jediné: „Obidve firmy, DOXA, s. r. o., a NARAA, s. r. o., IČO: 52702286, sú v podstate jedna a tá istá firma,“ uzavrel Marián Gaj.

So žiadosťou o stanovisko sme oslovili komunikačné oddelenie mesta, pričom sme v kópii informovali o podnete Košičana aj hlavného kontrolóra mesta Pavla Galla. Ten v priebehu niekoľkých minút zareagoval. „Útvar hlavného kontrolóra tento podnet od občana mesta eviduje. Bol zaslaný dňa 25. 1. 2024. Predmet podnetu ÚHK overí v najbližšom možnom termíne.“

Na otázky reagoval aj hovorca magistrátu Dušan Tokarčík, ktorý odpovedal skopírovaným výpisom činností z obchodného registra.

Hovorca mesta k zmene názvu firmy uviedol. „Spoločnosť, s ktorou bola podpísaná Zmluva o dielo, mala v čase podpisu oprávnenie na dodanie predmetu zmluvy. V lehote platnosti tejto zmluvy až po úhradu posledného výdavku došlo len k zmene názvu, pričom IČO, sídlo, štatutárny orgán ani bankové spojenie zmenené neboli. Úhrady, ktoré plynuli zo záväzkov, boli hradené spoločnosti, ktorá vznikla ako Doxa, s. r. o., 18. 10. 2019 a 11. 8. 2023 zmenila svoj názov na Naraa, s. r. o. Nejde teda o novú spoločnosť,“ znie stanovisko radnice.

Dozvedeli sme sa ďalej, že odbor strategického rozvoja magistrátu inicioval možnosť čerpania finančných prostriedkov z dotačného programu na zníženie energetickej spotreby verejných budov mesta a požiadal Útvar hlavného architekta o vypracovanie zadania štúdie. ÚHA v tejto súvislosti oslovil štyri architektonické kancelárie, ktoré splnili výberové kritériá. Ateliér Doxa ako jediný predložil cenovú ponuku a zabezpečil dodanie prvej časti štúdie v požadovanom termíne august 2023.

Niektoré veľmi konkrétne otázky Košického Štandardu však nechalo mesto bez povšimnutia.

Z dôvodu, že prípad sa javí ako tvrdenie proti tvrdeniu, oslovili sme neziskovú mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko. Právnik Ján Ivančík v úvode stanoviska uviedol, že sa nevie vyjadriť k podrobnostiam, lebo nepozná genézu skúmanej kauzy.

Právnik a výkonný riaditeľ Transparency International Slovensko Ján Ivančík. Foto: Archív TIS

„Z výpisu z obchodného registra však vyplýva, že v obchodnej spoločnosti nedošlo k zmenám v predmetoch činnosti, iba v názve, čo nemá vplyv na právnu subjektivitu, ani plnenie záväzkov spoločnosti. Netreba ju vnímať ako problematickú s ohľadom na plnenie zmluvných povinností,“ vysvetlil právnik.

Dodal, že na prvý pohľad to vyzerá tak, že ide o zákazku s nízkou hodnotou, na ktorú sa v zmysle zákona vzťahujú veľmi voľné pravidlá. „Podľa stanoviska mesta výber dodávateľa bol realizovaný formou oslovenia vybraných uchádzačov na trhu a následným výberom najvhodnejšej ponuky,“ povedal Ivančík na záver.

Marián Gaj však napriek všetkému zotrváva na svojom tvrdení, že zmluvy nie sú v poriadku. „Ako som to už niekoľkokrát povedal, mesto vlani podpísalo zmluvu o dielo s firmou NARAA, tá však vtedy ešte neexistovala. To boli všetci na magistráte jasnovidci? Okrem toho chýbali prílohy, ktoré tam niekto dodatočne doplnil až potom, keď som sa začal o to zaujímať. Mám ako dôkaz screenshoty (v galérii článku -pozn. red.). Som zvedavý na výsledky kontroly hlavného kontrolóra mesta, ktorý tvrdí, že prípad preverí,“ uzavrel exstarosta.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok