Streamovacia služba ako darček. Slovenskí diváci sa tak môžu dostať aj k inšpiratívnym filmom a seriálom

cinelux Reprofoto: Cinelux.sk

Vlani na Štedrý deň sa rozhodla Televízia Lux obdarovať svojich divákov streamovacou službou, prostredníctvom ktorej môžu sledovať relácie priamo z dielne televízie, ale aj inšpiratívne a hodnotné filmy. Hoci podobne zameraná služba nie je na Slovensku úplnou novinkou, predsa sa od platforiem s podobným formátom v niečom odlišuje.

CineLUX je príznačný názov mladej streamovacej služby, ktorá spadá pod katolícku Televíziu Lux. Ponúka filmy s pridanou hodnotou, ktoré zahŕňajú nielen kresťanské hodnoty, ale aj inšpiratívne príbehy a myšlienky. K dispozícii sú aj seriály, relácie z dielne televízie, ale i sekcia pre detských divákov.

„Dovedna už databáza obsahuje 13-tisíc minút materiálu,“ spresnil konateľ televízie Tomáš Straka, ktorý je iniciátorom a zároveň jedným z členov výkonného tímu projektu CineLUX. Na tomto čísle sa však inovatívny projekt neplánuje zastaviť.

CineLUX nevznikal krátko

Diváci TV Lux doposiaľ mali a stále majú k dispozícii bohatý archív. Už dlhšie sa však rodil nápad priniesť osobitnú platformu a po vzore niektorých slovenských televízií ponúknuť alternatívu aj vlastným divákom.

„Myšlienka priniesť streamovaciu službu je už približne päť rokov stará,“ zamyslel sa Straka, ktorý sám seba považuje za veľkého fanúšika filmov a s nimi súvisiacich platforiem.

Ľudia združení okolo TV Lux v priebehu času sledovali vývoj trhu a začali si pripravovať projekty. Boli v kontakte s viacerými dodávateľmi, ktorých si postupne „preklepli“, až nakoniec rozhodla správna rada televízie, že je čas spustiť projekt.

V čase publikovania tohto článku CineLUX využívalo už okolo 3 500 prihlásených používateľov.

Službu môžu diváci využívať nielen na webovom rozhraní, ale aj prostredníctvom aplikácie. Dostupná je rovnako pre Android aj pre iOS.

Iniciátor a jeden z členov výkonného tímu projektu CineLUX Tomáš Straka. Foto: archív T. S.

Úplne zadarmo?

Pri registrácii do streamovacej služby majú používatelia k dispozícii dva balíky – oba zadarmo. Balík Komplet môžu využívať členovia Klubu priateľov Televízie Lux. Ako už napovedá názov balíčka, dostanú sa k celému obsahu, ktorý platforma ponúka.

Pri výbere druhého balíka s názvom Základ síce nie je potrebné byť členom klubu, zahŕňa však isté obmedzenia. Divák sa nedostane k celej palete ponúkaných filmov.

Straka pripustil, že v budúcnosti budú v hre aj iné balíčky, ktoré si používateľ pri registrácii bude môcť zvoliť, zatiaľ však nepriblížil ich podobu.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že členstvo v Klube priateľov Televízie Lux je podmienené istými finančnými záväzkami či príspevkami, a preto balík Komplet poskytuje všetky benefity. Tento názor je však mylný.

Členov v skutočnosti nič nezaväzuje. „Jediné, o čo ich prosíme, je to, aby sa za nás modlili,“ zdôraznil Straka. To, či členovia prispejú na chod televízie aj finančným darom, je už na ich dobrovoľnosti.

Straka však pripomenul, že spustenie CineLUXu si mohla televízia dovoliť práve vďaka finančným darom od členov klubu.

„Základná myšlienka služby je tá, že vďaka darom našich divákov chceme dať dar aj my im,“ objasnil konateľ televízie, čím poukázal na dôvod, prečo spustili streamovaciu službu práve na Vianoce.

Plány a vízie

Ako sme už naznačili, CineLUX rozhodne neplánuje stagnovať v súčasnej podobe. Od svojho vzniku sa platforma riadi základným pravidlom: každú sobotu pribudne nový film. Núdzu o svieži obsah preto v dohľadnom čase diváci nepocítia.

Rozširovať by sa mala aj ponuka pre detských divákov. Televízia má v pláne nakúpiť napríklad zahraničné programy pre deti.

Straka naznačil, že okolo Veľkej noci by mohol obohatiť databázu CineLUXu „väčší seriál“. Na podrobnosti si diváci budú musieť počkať.

Streamovacia služba sa bude zlepšovať aj z hľadiska dostupnosti. Časom by mala byť dostupná aj v ponuke televízií, ktoré disponujú vlastným operačným systémom.

Straka zhodnotil, že do streamovacej služby sa oplatí investovať, pretože o niekoľko rokov už diváci nebudú ochotní čakať na televízne vysielanie konkrétneho filmu vo vopred danom čase. Radšej si to, čo ich zaujíma, budú hľadať „on demand“. Televízia chce byť podľa jeho slov na túto éru pripravená.

TV Lux sledujú skôr „zrelší diváci“, opísal publikum Straka. „Aj keby to tak bolo navždy, o desať rokov budú títo diváci iní a budú ovládať všetky aplikácie,“ uzavrel. Veríme teda, že najlepšie časy má ešte streamovacia služba pred sebou.


Ďalšie články