Tipy na víkend: Lyžiarske preteky na Martinských holiach, Sen noci svätojánskej aj verejné korčuľovanie na štadióne

ŽILINA – Ak neviete, ako využiť voľný čas počas víkendu, možno vás budú inšpirovať naše pozvánky v rámci Žilinského kraja.

lyžovanie Majstrovstvá Žilinského kraja navštívi aj bývalá reprezentantka SR v zjazdovom lyžovaní Kristína Saalová. Foto FB Winter Park Martinky

Zjazdové lyžovanie

Lyžiarsky klub SKI TEAM Martinské hole spolu s Lyžiarskym strediskom Winter Park Martinky a mestom Martin organizujú pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej majstrovstvá Žilinského kraja v zjazdovom lyžovaní.

6. ročník podujatia sa uskutoční v sobotu 2. marca. Pretekári budú súťažiť v disciplíne obrovský slalom na zjazdovke Floch. Pre verejnosť je registrácia (7:30 až 8:15) bezplatná, stačí mať v deň pretekov platný skipas alebo sezónku.

Súťažiť budú bejby dievčatá a chlapci (nar. 2016 a mladší), mladšie predžiačky a predžiaci (nar. 2015 až 2014), staršie predžiačky a predžiaci (nar. 2013 až 2012), mladšie žiačky a žiaci (nar. 2011 až 2010), staršie žiačky a žiaci (nar. 2009 až 2008), juniori a dospelí muži a ženy (nar. 2007 až 1984), dospelí muži a ženy (nar. 1983 až 1924). Preteky odštartujú o 10:15.

Tento šampionát navštívi aj bývalá reprezentantka SR v zjazdovom lyžovaní Kristína Saalová, ktorá je účastníčkou zimnej olympiády v Soči 2014.  Práve ona otvorí preteky na Martinských holiach prvou jazdou, čím stanoví referenčný čas v obrovskom slalome a bude aj pri odovzdávaní cien víťazom.

Vo všetkých kategóriách ocenia prvých troch, ale každý účastník dostane aj diplom. Treba si však dať pozor na štartové číslo, lebo v prípade jeho straty hrozí pokutu 30 eur.

Divadelné predstavenie

V Národnom dome (Slovenské komorné divadlo) sa 2. marca o 18:30 začne divadelná hra Sen noci svätojánskej, ktorej autorom je William Shakespeare. Toto predstavenie je o láske, sexe a divadle, o troch živočíšnych druhoch (ľudia, magické bytosti a herci), o troch pároch, o troch svadbách.

Všetci sa stretnú v nočnom lese, aby sa stratili medzi snom a skutočnosťou. Túžby a vášne sa prudko striedajú a menia. Tým, ktorých sa to týka, riadne pletú hlavy. Tí, ktorí ich pozorujú, sa smejú do popuku. V tejto jednej z najslávnejších Shakespearových komédií účinkuje takmer celý súbor SKD. K dispozícii je ešte niekoľko voľných vstupeniek za 20 eur.

Verejné korčuľovanie

Na zimnom štadióne v Žiline, konkrétne vo vedľajšej tréningovej hale, sa v 2. marca uskutoční pravidelné verejné korčuľovanie. Každý môže využiť buď jedno pásmo (14:00 až 15:30) alebo druhé (16:00 až 17:30), prípadne obe.

Vstupne je 4 eurá, polovicu zaplatia deti do 16 rokov, študenti a občania s hendikepom, ako aj rodič, ktorý sprevádza svoje dieťa a ktorý nekorčuľuje. Upozorňujeme, že nedeľné verejné korčuľovanie, ktoré býva v spomínaných časoch, sa 3. marca nebude konať.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac