Fico prezidentke: Pôjdete do Talianska, aby nám nechali požičanú protivzušnú ochranu? Naše jadrové elektrárne ostanú bez krytia

Prezidentka SR Zuzana Èaputová vymenovala novú vládu Roberta Fica Robert Fico a Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Premiér Robert Fico sa v nedeľnom príspevku na sociálnych sieťach obrátil s otázkou na slovenskú prezidentku a poslal odkaz britskému veľvyslancovi.

Reagoval v ňom na príspevok prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa v nedeľu na sociálnej sieti X vyjadrila k stretnutiu slovenského šéfa diplomacie Juraja Blanára so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v tureckej Antalyi.

Podľa jej slov stretnutie ministrov zahraničných vecí Slovenska a Ruska „nás neposunulo bližšie k mieru na Ukrajine, na ktorú Rusko nelegálne a neoprávnene vtrhlo“. Ako uviedla, najrýchlejšia cesta k mieru vedie cez ruského prezidenta Vladimíra Putina, keď svojim jednotkám nariadi odísť z Ukrajiny, „nie tým, že mu dávame nádej na víťazstvo a akceptáciu“.

Fico to komentoval slovami, že „politická malosť prezidentky vytŕča na konci jej mandátu ako Čomolungma“. Juraj Blanár, podotkol premiér, na rozdiel od nej vykonáva suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

Pôjdete teraz do Talianska?

V tejto súvislosti položil premiér prezidentke otázku: „Po tom, čo ste odobrili darovanie funkčného systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine a nepovedali ste ani slovo proti stiahnutiu dočasne umiestnených Patriotov, pôjdete do Talianska presviedčať vládu, aby nám tu nechala zapožičaný taliansky systém PVO, ktorý sa ide stiahnuť?“

Premiér konštatoval, že ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR (a vďaka jej servilnosti k cudzím záujmom) má Čaputová leví podiel na zdecimovaní našej armády. „Kto bude, pani prezidentka, a ako chrániť naše atómové elektrárne a iné strategické ciele? Vám to je úplne jedno, hlavne, že vás na Západe majú radi,“ podotkol Fico.

Čo povedal britský veľvyslanec

Fica šokovalo aj to, ako sa na adresu politiky slovenskej vlády vyjadril veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker. Ten vo videopríhovore na sociálnej sieti X povedal, že v posledných dňoch ho prekvapili vyhlásenia, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine.

Pripomenul, že Slovensko nie je pozorovateľ ani nejaká ďaleká krajina, ale dôležitý partner a súčasť Západu, člen NATO a EÚ. NATO sa na Slovensko nerozšírilo a nie je to nejaký zahraničný subjekt. „Slovensko vyjadrilo želanie vstúpiť do Aliancie ako slobodný a nezávislý štát. (…) Ako súčasť Západu. Tvrdiť, že my (Briti) alebo Západ, nemáme záujem o mier, je nesprávne a nepravdivé,“ zvýraznil Baker.

Podľa jeho tvrdenia možno mier dosiahnuť veľmi ľahko, a to tak, ak sa Rusko stiahne za medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. Táto podmienka nie je a nemala by byť kontroverzná.

Baker Ficovi pripomenul jeho výrok, že Slovensko uznáva tieto hranice. Rovnako ich uznáva aj Spojené kráľovstvo aj Západ. „Naša pozícia je jasná. Potrebujeme spravodlivý a udržateľný mier. Ten musí rešpektovať základné princípy územnej celistvosti a suverenity založené na Charte OSN. Na Ukrajinu by sa nemalo tlačiť, aby viedla predčasné rokovania o prímerí. To by len zmrazilo vojnu a odmenilo ruskú agresiu. Nesprávny mier nevyrieši hrozbu ruskej agresie pre európsku a globálnu bezpečnosť. Stačí sa pozrieť späť na Mníchovskú dohodu z roku 1938,“ uviedol britský veľvyslanec.

V druhej časti príhovoru sa venoval najmä mierovému návrhu prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý podporuje Británia a ktorý, podľa slov veľvyslanca, podporil po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom v Užhorode aj premiér Fico.

Podľa Bakera je to Rusko, kto neprejavil záujem o mier. „Všetci si želáme, aby sa táto vojna skončila. Ale Rusko nemôže porušovať medzinárodné dohody a použiť vojenskú silu na inváziu do akejkoľvek krajiny a diktovať jej budúcnosť.“ Akýkoľvek mier, ktorý neobnoví medzinárodne uznané hranice Ukrajiny a odopiera jej právo vybrať si svoju budúcnosť, nie je podľa slov Bakera mier.

Ficova odpoveď

„Predstavte si, že by v Londýne vystúpil náš veľvyslanec a bral by si do úst britskú vládnu politiku a britského premiéra,“ vyhlásil prekvapene Fico. Veľvyslancovi Bakerovi sa čuduje, že je prekvapený jeho stanoviskom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine.

„Možno by bolo lepšie, keby občanom Slovenska vysvetlili, akú úlohu zohral bývalý britský premiér Boris Johnson, keď krátko po začatí vojny na Ukrajine pôsobil na ukrajinské politické vedenie, aby nepodpísalo mierovú zmluvu s Ruskom, ktorá garantovala Ukrajine EÚ perspektívu a vojenskú neutralitu. Alebo keby si vypýtal súhlas od svojho ministra zahraničných vecí Davida Camerona a zverejnil jeho militantné vystúpenie na samite v Paríži v pondelok,“ uviedol slovenský premiér.

Podľa Fica sú to minimálne dva dôvody, prečo by britského veľvyslanca nemalo prekvapovať, že nie je presvedčený o úprimnosti Západu dosiahnuť na Ukrajine mier. Súčasne zopakoval svoju staršiu myšlienku, že stratégia Západu využiť vojnu na Ukrajine na ekonomické, vojenské a politické oslabenie Ruska nefunguje.


Ďalšie články