Nie vždy bolo v Žiline také krásne marcové počasie. Tieto informácie vás prekvapia

ŽILINA – Aktuálne máme jarné počasie aj v okolí Žiliny, teploty sú vysoko nad bodom mrazu a po snehu nie je ani chýru. V minulosti to bolo inak.

Žilina, Hlinkovo námestie Centrum Žiliny s dominantou mesta. Foto: Ľubomír Chochula

„Napríklad v roku 1968 napadlo medzi 10. a 12. marcom za tri dni až 23 cm nového snehu. Podobná situácia nastala aj v roku 1980 medzi 19. a 21. marcom (21 cm), ako aj v roku 1996 medzi 1. a 3 marcom (25 cm),“ povedal pre Žilinský Štandard klimatológ SHMÚ Pavel Faško.

Dodal, že najviac nového snehu za jeden deň v tomto mesiaci zaznamenali 31. marca 2013, keď v Žiline pribudlo za 24 hodín 16 cm a v Dolnom Hričove až 20 cm.

Na dnešnú dobu to znie neuveriteľne, ale pred 19 rokmi bola 8. marca v Žiline výška celkovej snehovej pokrývky 46 cm a v Dolnom Hričove až 62 cm.

„Zaujímavá bola situácia aj v priebehu veľkonočných sviatkov v roku 2013, keď 31. marca napadalo v Žiline 16 cm nového snehu a v Dolnom Hričove 20 cm nového snehu. A potom mrzlo, 1. apríla 2013 klesla v Žiline minimálna teplota vzduchu na mínus 5 °C a o deň neskôr až na na mínus 9 °C,“ doplnil pre Žilinský Štandard Faško.

Mohlo by vás zaujímať

Aj na základe týchto skúseností odporúčame vodičom, ktorí už teraz chcú prezuť zimné gumy za letné, aby ešte vydržali a neunáhlili sa, lebo počasie sa na severe Slovenska môže počas tohto mesiaca ešte zmeniť.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac