DPOH oslávi Deň žien čítaním hejtov známym i neznámym ženám. Šimkovičová reaguje

šim DPOH Martina Šimkovičová a Valeria Schulczová. Foto: Martin Baumann, Jaroslav Novák/TASR

Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave usporiada na Medzinárodný deň žien predstavenie s názvom Odrežem ti hlavu!. Podľa Martiny Šimkovičovej práve takíto „slušní ľudia“ šíria v spoločnosti najviac nenávisti.

DPOH usporiada 8. marca o 19.00 scénické čítanie nenávistných komentárov, ktoré na sociálnych sieťach poslali známym i neznámym ženám. Chce ukázať „vyznanie lásky z konšpiračného pekla“. Takzvané hejty budú na javisku v réžii Valerie Schulczovej, ktorá je súčasne riaditeľkou bratislavského divadla, čítať sociológ Michal Vašečka a herci Michal Rovňák a Juraj Vilikovský. 

Tí slovami kultúrnej inštitúcie „nechajú divákov nazrieť do konšpiračného temna, ktoré si mnohí zamieňajú so slobodou slova“.

Pri čítaní komentárov budú vraj používať aj miernu iróniu a zvláštny čierny humor. „Nejde však o zľahčovanie hejtu, ale o pokus vyjadriť zlobu a hlúposť kričiacej menšiny,“ píše sa na webstránke.

Platformu založila Zuzana Čaputová

Divadlo konštatuje, že verbálny útok je často predzvesťou fyzického ataku, a preto treba na online vyhrážky reagovať.

Konkrétne správy DPOH poskytli novinárky, političky či ženy z oblasti kultúry a obsahujú okrem iného vyhrážky smrťou či výzvy na znásilnenia. „Ide o verbálne útoky na ženy, ktoré vo svojich životoch čosi dosiahli, zastupujú inštitúcie a práva nás všetkých, sú pevné vo svojich názoroch a postojoch. Bývajú aj konfrontačné, ale hlavne je ich vidieť a počuť. Vstupujú do verejného priestoru, a preto čelia nenávisti, ale aj obdivu.“

Scénické čítanie je súčasťou vznikajúcej platformy, ktorú založila prezidentka Zuzana Čaputová s cieľom vylúčiť páchanie násilia na ženách a dievčatách v akejkoľvek forme.

Práve „slušní ľudia“ šíria najviac nenávisti

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa na sociálnej sieti Telegram pýta, či sú takéto predstavenia ešte súčasťou kultúry.

„Čo má byť cieľom uvedenia takéhoto predstavenia? Vniesť ešte viac agresivity a nenávisti do spoločnosti? Sú to pritom práve oni, tí ,slušní ľudia‘, ktorí rozosievajú v spoločnosti najviac nenávisti,“ napísala ministerka.

Dodala, že aj ona by vedela napísať jedno celovečerné predstavenie z e-mailov plných nenávisti, ktoré dostáva „od tých ,slušných‘“.

Politička pripomenula aj incident z protestu spred DPOH, ktorý minulý rok pred divadlom usporiadala Matica slovenská. Známy progresívny aktivista Róbert Mihály tam dvakrát udrel do hlavy neznámeho dôchodcu a účastníka akcie, ktorý potom spadol na zem. Upozornila na to redaktorka Štandardu, ktorej sa udalosť podarilo zachytiť na videozáznam. 

DPOH sa minulý rok zviditeľnilo vizuálom na novú divadelnú sezónu. Ten zobrazoval okrem iného dúhovú zástavu, ukrajinskú vlajku, preškrtnutý rovnoramenný gardistický dvojkríž a oddelenú hlavu básnika a dejateľa, po ktorom je táto kultúrna ustanovizeň pomenovaná.

Riaditeľka DPOH Schulzová to obhajovala tým, že reklamná kampaň má za cieľ kriticky sa pozrieť na našu minulosť a zastať sa utláčaných a menšín. Významnú časť spoločnosti vizuál urazil a označila ho za nevhodný.


Ďalšie články